Община Ловеч и Регионален исторически музей - Ловеч организират гражданско

...
Община Ловеч и Регионален исторически музей - Ловеч организират гражданско
Коментари Харесай

Васил Левски е заловен при Къкринското ханче

Община Ловеч и Регионален исторически музей - Ловеч провеждат гражданско поклонение в историческата околност "Пази мост " и на Къкринското ханче във връзка 147 години от залавянето на Васил Левски, оповестиха от пресцентъра на общината. То ще стартира от 12 часа на местността "Пази мост " и по-късно от 12.30 часа на Къкринското ханче в село Къкрина, община Ловеч. Неговата фантазия е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, без значение от своята националност и изповедание.

Двете места са свързани с последното пътешестване на Васил Левски преди да бъде хванат от турски заптиета сутринта на 27 декември 1872 година. Тогава на Пази мост Левски с Николчо Цветков срещат група заптиета отпред с Хасан Али чауш. Тази намира се е оказва съдбовна, защото е събудила съмненията на старшия стражар.

Подозрително, тъй като християнин, който на връх Коледа е тръгнал да ревизира какъв брой каруци оборска тор са му стоварили, е нещо извънредно. Левски споделил още, че е от Ловеч, а Али чауш не познавал подобен човек.

На 27 декември 1872 година на разсъмване Васил Левски бива хванат от турската полиция в Къкринското ханче.

През последните години Община Ловеч поставя старания за разпространява не на мястото "Пази мост ", което е неразривно обвързвано с Къкринското ханче.

Къкринското ханче е монумент на културата от национално значение от 1978 година, оповестяват от Регионален исторически музей - Ловеч. Включено е в 100-те национални туристически обекта на БТС под № 30.

Къкринското ханче се наема за потребностите на Вътрешната революционна организация седем месеца преди залавянето на Васил Левски. След неговия арест се изоставя и не помни.

Д-р Параскев Стоянов дружно със спътникът на Васил Левски от Ловеч до Къкрина посещават село Къкрина и мястото на залавянето пред 1901 година. Д-р П. Стоянов прави архитектурна схема на основите на ханчето. На 26 декември същата година слагат първата паметна плоча, която посетителите могат да видят и през днешния ден. По-късно гражданският комитет "Васил Левски " в Ловеч подема концепцията за възобновяване на ханчето. Това е сторено. Уредена е музейна експозиция, тържествено открита на 10 май 1931 година. Присъстват посетители от София, Плевен, Ловеч и близките села. Събитието е отразено от националната кинохраника. Къкринското ханче има достойнството да бъде първият музей в страната, отдаден на делото на Апостола.

През 40-те години на ХХ век се афишира за "предателско място " и още веднъж е забравено. Обявено е за държавна благосъстоятелност през 1954 година и е филиал на открития в Музей "В. Левски " в Ловеч през 1956 година. Къкринското ханче е реконструирано и с обогатен вътрешният интериор. Промяната е направена през 80-те години на ХХ век по скицата на доктор П. Стоянов.

Пътят на Васил Левски от Ловеч до Къкрина е маркиран през 1968 година. Всяка година на 19 февруари се организира похода "По пътя на Левски ".

Днес единственият "свидетел " на историческите събития в двора на ханчето е вековният бряст. Повален е от стихия през 1997 година, само че след това е укрепен посредством консервация и реституция и през днешния ден припомня за Апостола на българската независимост.

В двора е надигнат плет по сходство на този, който Левски се е опитал да прескочи в онази злокобна заран. До остарелия бряст, единствен останал очевидец на залавянето на Апостола, в непосредствена непосредственост до оплитам, е повдигнат непретенциозен монумент.

Известни са 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 в чужбина. Функционират три музея, отдадени особено на Васил Левски. Това са Музей "Васил Левски " в Ловеч, Къкринското ханче и Национален музей "Васил Левски " в Карлово. Като музейна колекция е завършена и килията, в която постоянно е отсядал в Троянския музей.

Във Великотърновския исторически музей също има движимости принадлежали на Левски, както и щемпел на БРЦК.

Името на Васил Левски носят един град, шест села, една община, квартали в Балчик, Варна, София и други, забележителен брой булеварди (един от тях е главния столичен бул. "Васил Левски "), площади и улици, учебни заведения (едни от тях са българските учебни заведения "Васил Левски " във Валенсия, Палма де Майорка, Кишинев, Лас Вегас, Лондон, Париж и Сан Диего), читалища, предприятия, спортни клубове, Националната спортна академия и Националният стадион в София, Националният боен университет във Велико Търново, Връх Левски в Стара Планина и Връх Левски на остров Ливингстън в Западна Арктика.

През 2009 година открития от български астрономи метеорит е наименуван 204831 Левски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР