Община Божурище има сключен договор за предоставяне на концесия на

...
Община Божурище има сключен договор за предоставяне на концесия на
Коментари Харесай

Пореден случай на престъпна безстопанственост у нас!

Община Божурище има подписан контракт за даване на концесия на обект - конно-спортна база „ Ген. Крум Лекарски “, ситуирана на 150 декара общински терен, предопределен за туризъм, спорт и отдих.

Срокът на контракта, подписан през 2007 година с концесионера „ Полимекс-транспорт “ ООД, е 25 години. Концесионерът се е явил на конкурс, проведен от общината и е подал оферта с капиталова стратегия, която е трябвало да се извършва поетапно.

Какъв е резултатът до през днешния ден?

Очакваната по контракта инвестиция не е направена. На мястото на хотел, басейн, тенис кортове и други планувани в офертата уреди има голямо нерегламентирано бунище!
Странно е държанието на общината – тя си затваря очите пред един от години неизряден концесионер, който не извършва капиталовата стратегия, с която е определен. На всичкото от горната страна - не заплаща както концесионната такса, по този начин и такса боклук, вследствие на което е натрупал големи задължения към общината!

Според информацията, с която разполагаме, концесионерът концесионерът „ Полимекс-транспорт “ ООД на конно-спортна база „ Ген. Крум Лекарски “ не се е издължил с плануванаъа в контракта концесионна такса в размер на 15 000 лв. без Данък добавена стойност на годишно и към този момент е натрупал отговорности към общината в размер на 140 000 лв..

Видно от контракта, размерът на дължимата такса е незабележим – малко над 1000 лв. на месец за спортно оборудване ситуирано на 150 декара в Божурище, което е на 17 километра от центъра на София. Тази съвсем „ алегорична “ такса е била контрактувана, тъй като концесионерът е оферирал милионни вложения и тя се явява  своего рода „ отплата “.

След толкоз доста отговорности и отвращение за тяхното покриване фирмата-концесионер към този момент е със запорирани дялове. Затова е упълномощила ръководството на обекта на друга компания, нямаща нищо общо с подадената оферта,  което е нарушаване. Защото съгласно концесионния контракт, който е обществен, концесията не може да бъде прехвърляна или преотдавана.
За случая са известени министърът на финансите и държавната финансова ревизия.

Това обаче не тревожи общинския съвет на Божурище и досега той не е подхванал нищо в отбрана на обществения интерес. Всяка година общинарите одобряват на своя сесия отчета на кмета за осъществяването на капиталовата стратегия, написана от  „ Полимекс-транспорт “ ООД.

Естествено поражда въпросът - дали тези 13 божурски апостоли щяха да са толкоз равнодушни, в случай че си бяха отдали къщите чартърен и наемателят им трансформира дворовете в сметища и пет години живее, без да им заплати контрактувания наем? Едва ли!

Към днешна дата спортното оборудване търпи крах и неотдавна са се появили лица, които се самопровъзгласяват за „ притежатели “, макар, че не попадат в обществените регистри като такива, а и конната база продължава да е обществена общинска благосъстоятелност и няма данни да е обявявана от община Божурище за обмен.

Въпросните самоуправци се пробват да изгонят осъществяващите подготовката си там спортисти, някои от които са дългогодишни национални състезатели. Има съществени съмнения, че същото се прави, с цел да не се „ шуми “ към национално значимото спортно оборудване и умерено да се изнесат и разпродадат намиращите се там преместваеми структури, които в действителност банкрутиралият понастоящем концесионер е разположил като част от осъществения преди години ремонт въз основата.

Интересно е дали на идната на 22 март сесия на Общинския съвет на Божурище, в чиито дневен ред попада като точка 18 (по към края – от маловажните) одобрение на годишен доклад за 2022г. за осъществяването на Договора за концесия за строителство на конно – спортна база „ Генерал Крум Лекарски “, както и осъществяване на капиталовата стратегия, предоставена от концесионера, за поредна година ще бъде установено, че всичко си е наред и осъществяването на контракта върви по проект!

Няколко въпроса:

- Как концесионерът „ Полимекс-транспорт “ ООД, който е със запорирани от ЧСИ сметки, реализира активност на въпросния обект? Чрез компания „ Лед фактор “ ЕООД, която пък е благосъстоятелност на дъщерята на един от притежателите на дялове в сдружението притежател на концесионния контракт.

- Защо на обект, който е общинска благосъстоятелност се появява лице, което афишира, че е „ купило “ конната база и стартира безогледно да се разпорежда с активи, с чиято благосъстоятелност няма нищо общо? Национална агенция за приходите следва да реализира инспекция и да обясни кой на кого заплаща, на база на какви контракти се дават услугите и какво е подхванал действителния притежател въз основата – община Божурище.

- Кой и за какво позволява външни лица нямащи никакви юридически учредения да самоуправстват и да се пробват силово да постановат решения, за които никой не ги е упълномощавал?

Очакваме способените институции да се сезират и да бъдат подхванати нужните дейности, за изясняване на обстановката към конна база „ Ген. Крум Лекарски “ и безхаберието на действителния и притежател – община Божурище!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР