Обществото е далеч от колективен имунитет, а в далечна перспектива

...
Обществото е далеч от колективен имунитет, а в далечна перспектива
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Ваксинирани макаци не си предават вируса |

Обществото е надалеч от групов имунитет, а в далечна вероятност COVID-19 ще се трансформира в ендемично заболяване - както грипа.

Това съобщи вирусологът проф. Радостина Александрова в изявление за bTV.

Вече експертите стартират да гледат реалистично на въпроса с груповия имунитет. Сега на дневен ред идва тематиката допустимо ли е това да се реализира по доста аргументи: имунизацията не става с толкоз бързи темпове, колкото ни се желае, много неравномерна е, а в Израел, където процентът имунизирани е най-голям и половината от хората са имунизирани, много хора от другата половина не са склонни на имунизация, изключително младите, добави професорът, като цитира обява в сп. " Лансет ".

За момента единственият ни печеливш ход е имунизацията, заключи тя.

По думите ѝ нови разновидности антивируса ще продължат да се появяват, тъй като такава е природата на вирусите. Но с течение на времето коронавирусът ще се трансформира във вирус, с който сме привикнали да живеем - като грипните вируси.

Един от огромните въпроси в този момент е дали имунизираните хора могат да предават вируса. При макаци използването на ваксини е понижило рязко предаването, цитира тя научно проучване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР