Обществените ИТ поръчки за дигитализация в България през 2020 година

...
Обществените ИТ поръчки за дигитализация в България през 2020 година
Коментари Харесай

Бум на обществените ИТ поръчки за 2020

Обществените ИТ поръчки за цифровизация в България през 2020 година се мерят със стотици контракти и нови многомилионни върхове, сочи разбор на самостоятелната организация CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

В последните 21 години, за интервал от 252 месеца, са подписани и изпълнени няколко хиляди контракта за цифровизация на държавната и общинска администрация, в това число за по този начин наболялото електронно ръководство.

Сумарно разноските за хардуер, програмен продукт и ИТ услуги през този интервал надвишават плануваните финансовите разноски в държавния бюджет за цялата 2021 година, разяснява CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. в блога си. Агенцията следи държавните разноски за ИТ, разноски за ИТ в просветителни институции, медицински заведения и други държавни институции.

Резултатите за 2020 година още веднъж бележат исторически върхове. Общите средства изхарчени за ИТ по Закон за обществените поръчки подреждат миналата година като номер 2 през 21-годишния интервал. Пандемичната 2020 година се оказа и върхова за страната по повод разноските в едно от направленията, а бюджета единствено на един възложител е еднакъв на сумарните разноски на страната за изборите.

„ Показателно за дигитализацията и разноските за електронно ръководство в България е да се следи предмета на договорите и разноските за ИТ в министерствата, държавните институции. Дали администрацията в страната е водена вярно и сполучливо към софтуерно обновяване е комплицирано за самостоятелна оценка ”, разясниха от CBN.

1% от договорите по Закон за обществените поръчки са подписани за някакъв тип директна облачна услуга, 7% за сървъри и сториджи и 12% за портативни компютри, сочат данните, прецизират от организацията.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР