Общата заключена стойност (TVL) в DeFi сферата вече надхвърля БВП

...
Общата заключена стойност (TVL) в DeFi сферата вече надхвърля БВП
Коментари Харесай

3 децентрализирани борси, чиито криптовалути да следите през 2024 година

Общата заключена стойност (TVL) в DeFi сферата към този момент надвишава Брутният вътрешен продукт на няколко страни, защото вложенията възлизат на над $52 милиарда.

В основата на тази система стоят блокчейни от първи пласт, които служат като гръбнак, поддържащ тази стойност. В същото време децентрализираните тържища (DEX) работят като виталната мощ, която поддържа тази екосистема, свързвайки между тях всеки актив и протокол.

По създание DEX дава опция на търговците на криптовалута да обменят токени в границите на нейната екосистема по децентрализиран метод. Съществуват както децентрализирани тържища с една, по този начин и с няколко вериги, като всяка от тях се придържа към разпоредбите на съответните инфраструктури.

Забележително е, че измежду конкуренцията се открояват три протокола за децентрализиран продан: Uniswap (UNI), PancakeSwap (CAKE) и Orca (ORCA).  

Данните , получени от DefiLlama на 21 декември 2024 година, поддържат тези избори.

Uniswap ( UNI )

Uniswap е водеща децентрализирана борса и се счита за благонадежден протокол. Първоначално създаден върху Етериум ( ETH ), той към този момент обгръща 12 вериги, като може да се похвали с TVL от $4.06 милиарда.

Забележително е, че TVL на платформата набъбна с 69.22% в границите на последните 24 часа, паралелно с сходно нарастване през седмицата. При цена от $6.2 за токен сега, пазарната капитализация на UNI съвсем съответствува с нейната TVL, което отразява уравновесена оценка.

PancakeSwap ( CAKE )

PancakeSwap има третата по величина TVL, възлизаща на $1.50 милиарда, и действа като основен детайл в границите на BNB (BNB) веригата. Платформата реализира забележителен триумф през 2021 година по време на play-to-earn играта “Mania ”, като послужи като главен старт за обвързваните с нея планове.

Понастоящем платформата поддържа високата си позиция, като уголемява поддръжката на 9 спомагателни вериги. Нейният токен, CAKE, се търгува на цена от $2.48, като капитализацията му се равнява на по-малко от половината TVL на PancakeSwap. Следователно съотношението MCap/TVL възлиза на 0.45, което демонстрира асиметрия и завладяваща вероятност за покупка.

Orca (ORCA)

Междувременно Orca си обезпечи място в този лист с помощта на забележителния триумф на DeFi екосистемата на Solana (SOL). Тази децентрализирана борса оперира единствено в границите на Solana и е очевидец на 169% скок на TVL. ORCA заема 10-та позиция във връзка с общата заключена стойност, като в границите на своите ликвидни пулове е “ ” на токени, основани на Solana, на стойност $179.13 милиона.

Въпреки това индикациите сочат, че токенът понастоящем може да е свръхкупен, като пазарната му капитализация е два пъти по-висока от TVL. При цена от $7.17 комерсиална стойност сега, отбелязваща 1,500% нарастване от началото на годината (YTD), ORCA остава DEX токен, който заслужава внимание през 2024 година

Като резюме може да се каже, че растежът на децентрализираните тържища е неразривно обвързван с инфраструктурите, които те поддържат. Докато съществува възходящ размер на търговията и търсене на DeFi, се чака тези протоколи да напредват групово. Тази публикация не съставлява финансов съвет!

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР