Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:Несломими народе на най-смелата страна!

...
Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:Несломими народе на най-смелата страна!
Коментари Харесай

Зеленски: Нали Русия щеше да превземе Киев за 48 часа?

Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:

Несломими народе на най-смелата страна! Помните ли по какъв начин Русия се хвалеше, че ще превземе Киив за 48 часа? Вместо това Украйна отблъсква врага в продължение на 48 дни. Днес си коства да си го напомним.

Да напомним, че съветското управление се надяваше да види парада на окупаторите на Хрещатик няколко дни след 24 февруари, след началото на нашествието. Обаче всеки ден вижда стройни редици от окупатори, които нашите бранители пращат в пъкъла.

За 48 часа, които към този момент траят 48 дни, съветската войска доближи равнище на непоправими загуби, по-високо от Съветския съюз за 10 години война в Афганистан. По-високо от Русия - за двете войни в Чечения. Общият лист на „ двестотните “ за Русия скоро ще доближи 20 000. Буквално тези дни, в случай че не и довечера. И тогава какво? 30 хиляди убити? 40 хиляди?

Днес в Русия за следващ път беше оповестено, че така наречен „ специфична интервенция “ сякаш върви по проект. Но, почтено казано, никой в света не схваща по какъв начин е могло да се стигне до подобен проект. Как може да има проект, който планува гибелта на десетки хиляди лични бойци малко повече от един месец война? Кой би могъл да утвърди подобен проект? И какво е крайното равнище на личните им загуби, задоволително за този човек? Десетки или стотици хиляди починали руснаци?

Очевидно е, че никой не се интересува от броя на убитите мирни украинци в Москва. Казват, че вършат всичко за хората, за Донбас... Но даже по време на Втората международна война Донбас не е виждал такава свирепост за толкоз малко време. И от кого? От съветските войски. В Донбас се повтори историята на блокадата на Ленинград. Защо? Какво биха споделили за това хората, които починаха или съвсем починаха в Ленинград по време на нацистката обсада? Какво биха споделили за блокадата на Мариупол? От Русия през днешния ден също беше обявено, че кланетата, осъществени от съветските военни в Буча, са сякаш „ инсценировка “.

По някаква причина всеобщите убийства в Бородянка, Гостомел, Макарив, градове и села в Чернигивска, Харкивска област и Донбас към момента не са коментирани.

В света няма толкоз „ инсценировки “, колкото убийците в съветската войска. Отговорността за военни закононарушения е неизбежна. Като образец мога да изтъквам днешния резултат на Службата за сигурност на Украйна. Много алегорично е, че господин Медведчук беше арестуван в Деня на космонавтиката. Криеше се 48 дни. Но най-после реши да се опита да избяга от страната ни. Е, за този „ космонавт “ - в неприятния смисъл на думата - не проработи прословутото „ Да тръгваме “.

Мисля, че е изключително цинично от негова страна да употребява боен камуфлаж. Опита се да се маскира по този начин. Ето подобен „ боец “. Ето подобен „ родолюбец “. Е, в случай че Медведчук избра военна униформа за себе си, той попада под разпоредбите на военно време. Предлагам на Руската федерация да замени този ваш човек за нашите момчета и девойки, които в този момент са в съветски плен. Ето за какво е значимо нашите правоохранителни и военни също да обмислят тази опция. Все повече се появяват свидетелства и други публични данни от следствието за ужасните закононарушения на окупаторите в регионите, където те, за жалост, са могли да отидат. За нечовешката свирепост на съветските военни към дамите и децата. За многочислените изнасилвания. Не всички серийни изнасилвачи доближиха равнището на грубост, реализирано от съветските бойци.

Разбира се, ще установим цялостната истина за всички тези негодници. Колкото и време и старания да отнеме, ние ще ги намерим всички. И дано Медведчук бъде образец за вас. Дори някогашният олигарх не избяга. Какво да приказваме за доста по-прости нарушители от съветските селца. Ще намерим всеки. Приемаме с огромно внимание вчерашните отчети за потреблението на муниции с отровно вещество в Мариупол против бранителите на града. Все още не е допустимо да се създадат стопроцентови заключения за това какво вещество е било. Ясно е, че е невероятно да се организира цялостно следствие и цялостен разбор в блокирания град. Въпреки това, поради многократните закани на съветски пропагандисти да употребяват химическо оръжие против бранителите на Мариупол и многократното потребление от съветската войска, като фосфорни муниции в Украйна, светът би трябвало да реагира в този момент. Реагирайте превантивно. Защото след потреблението на оръжия за всеобщо заличаване, всеки отговор няма да промени нищо. И ще наподобява единствено като оскърбление за демократичния свят.

Днес, в обръщението си към Народното събрание, народа на Литва и в това време към всички европейски народи, подчертах, че шестият пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия би трябвало да съдържа нефт. Достатъчно е да се множат незадоволително мощните пакети от наказания. Така или другояче ще би трябвало да се признае, че единствено отводът на Европа от съветските енергийни запаси и цялостното ограничение на съветската банкова система може да бъде мотив за съветското управление да търси мир. Без това Москва търси военно решение. Разговарях през днешния ден и с австрийския канцлер Негамер, който се срещна с съветския президент предния ден. Размененихме детайлности по отношение на тази среща. Много хора обичат да се подиграват на окупаторите, да тролят техните провали, равнището на подготовка на техните бойци и съмнителното качество на „ най-новата “ съветска техника, която е създадена през последните 20 години и е по-слаба от руските модели. И с право. Това е заслужено.

Но в това време би трябвало да разберем, че не всички съветски танкове са заседнали на полето. Не всички противников бойци просто бягат от бойното поле. И не всички те са наборници, които не умеят да държат вярно оръжието.

Това не значи, че би трябвало да се опасяваме от тях. Това значи, че не би трябвало да омаловажаваме заслугите на нашите бойци, нашата войска. И желая още веднъж да им благодаря, на всички наши бранители и защитнички. Не се изтощавам да го върша. И аз желая всички ние да не се уморяваме да им споделяме най-важното: имаме вяра във вас. Гордеем се с вас. Възхищаваме ви се. Гордеем се с всички наши хора, които излизат на улицата макар окупацията. Протестират. Прогонват окупаторите, както могат. Гордеем се с целия ни народ! Ето за какво постоянно би трябвало да се акцентира, че в случай че нашите градове и села са окупирани, това е единствено краткотрайно. И те несъмнено ще бъдат освободени.

Ще бъдат освободен от нашите герои. И освен със силата на оръжието, само че и със силата на духа. Такъв дух, който показват съвсем всекидневно украински мъже и дами в градовете и селата в южната част на страната ни. В тези региони, които съветските войски краткотрайно са окупирали и които нашата войска към момента не е освободила. Независимо от всичко, би трябвало да се противопоставите на окупаторите. Трудно е, знам. Трябва да се борим. Да протестираме. Да пазиме националната си държавност. И наложително да наказваме колаборационистите. Нека вършат „ ХНР “ у тях, някъде в Хакасия, а не в родния ни украински Херсон.

Бъдещето на Украйна директно зависи от силата на нашата опозиция във всичките ѝ форми. Бъдещето на всички нас. Всеки един от нашите градове, всяко едно от нашите села.

И съм признателен на всички, които осъзнават това. Който не стопира да се съпротивлява даже когато наподобява, че резултатът е доста надалеч. Защото най-тъмното време постоянно е преди зазоряване. И през днешния ден настрана желая да кажа за тези герои, на които им е доста мъчно. Тези, които пазят Мариупол. Батальон на морската пехота на 36-та бригада на морската пехота. Отряд със особено предопределение „ Азов “, 12-та оперативна бригада на Националната армия на Украйна. Подразделения на Държавната гранична работа. Доброволци на „ Десен бранш “. 555-та военна болница и сътрудници на Национална полиция. На всички военни, които се бият в ООС, които пазят Харкив, Харкивска област, на цялата военна група, която пази Запоризка област, пази юга. Специални благодарности на 92-ра, 93-та, 95-та бригади. Лично на военачалник Наев. Безкрайно съм признателен на всички! От името на всички украинци.

Преди няколко минути подписах три указа. 419 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна бяха удостоени с държавни награди. 72 от тях са посмъртни. Също по този начин 30 военнослужещи от Главното разследващо ръководство на Украйна бяха отличени с държавни награди. Званието Герой на Украйна беше присъдено на подполковник Дмитро Миколайович Василиев, пълководец на ракетната дивизия на 19-та ракетна бригада. Посмъртно.

Вечна популярност на всички наши Герои!

Вечна памет на всички починали за Украйна!

Неизбежно наказване за всички наши врагове.

Слава на Украйна!

П.П. Текстът е публикуван от посолсвото на Украйна в България
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР