Обръщение на президента Румен Радев по случай 1 май –

...
Обръщение на президента Румен Радев по случай 1 май –
Коментари Харесай

Президентът: Никоя политическа демагогия не оправдава да се залага живота на почтения човек и да се  унищожават постиженията на труда на поколенията преди нас 

Обръщение на президента Румен Радев по случай 1 май – Международен ден на труда и работническата взаимност

Скъпи съотечественици,

На Първи май означаваме Световния ден на труда и интернационалната работническа взаимност. Роден в Чикаго през 1886 година, този празник към този момент век и половина въодушевява битките за обществена и социална правдивост. Осемчасовият работен ден, платеният отпуск, компенсациите за безработица и всички обществени придобивки, на които се радваме през днешния ден, не са получени безплатно. Те са извоювани с волята и напъните на няколко генерации.

Войната е най-зловещият зложелател на труда. Опустошението заличава съзиданието. Граденото с епохи, изчезва за секунди. Тази година посрещаме празника, до момента в който в сърцето на Европа отекват детонации. Цели градове са в руини. България към този момент понася косвени вреди от тази война в енергетиката и стопанската система, а растежът на цените потапя от ден на ден българи под линията на бедността. Рискът войната да ескалира като общоевропейска и даже международна е действителен. Нашите домове, децата ни, нашата татковина и природа могат да станат жертва на тази ескалация.

Има политици, които са подготвени да създадат тази рискова стъпка: да заложат бъдещето на България в полза на свои користни цели.

Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на елементарните хора, е стоката, с която те се разплащат между тях. Трябва да осъзнаем, че никоя политическа измама не би трябвало и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава достиженията на човешката цивилизацията, съзиждани с труда на поколенията преди нас.

В тези времена на тествания, наш човешки дълг е да оказваме помощ на потърпевшите от войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят избавление от този жесток братоубийствен спор.

Но наш родолюбив дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките апели, с които стартира всяко клане. Да не допуснем пристрастеностите от войната да се пренесат у нас. Да не поносим политически шарлатани да ги разпалват за своя приложимост.

Като офицер съм посветил живота си на сигурността на България и оставам правилен на тази задача и през днешния ден. Ще работя за нея и отсега нататък.

В днешния празничен ден желая да благодаря на всички вас: небогати и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с честност и старание градите и пазите България.

Честит Първи май, скъпи сънародници!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР