Обожаваме красиви великденски яйца, а тези, направени с декупаж, със

...
Обожаваме красиви великденски яйца, а тези, направени с декупаж, със
Коментари Харесай

Моите пъстри великденски яйца

Обожаваме красиви великденски яйца, а тези, направени с декупаж, сигурно са такива

Необходими Продукти

● яйца - 50 бр.
● оцет - 2 - 3 с.л.
● сол - 2 с.л.
● салфетки - с разнообразни претекстове
● белтъци - 1 бр.
● бои за яйца - обикновени/капсули/ и перлени
● ориз

Начин на подготвяне

Винаги чакам Великден с неспокойствие, тъй като боядисването на яйцата за мен е същинско наслаждение. Винаги оцветявам първото яйце в алено за здраве и благодат. Варя яйцата по 10-12, с цел да ги предпазя от строшаване.

В съд за варене сложете на дъното памучна забрадка и подредете яйцата. Покрийте ги със студена вода /яйцата би трябвало да са на стайна температура/. Добавете оцета и солта.

Похлупете съда и варете на муден огън. За да са по трайни, яйцата би трябвало да са твърдо сварени. След като заврат, ги оставете за към 10-12 минути.

През това време разтворете боите за яйцата от капсулите в топла вода /около 1 ч.ч. за 1 капсула/. Ако желаете да са по-наситени, може да сложите и по две капсули. Може да добавите и по 1 ч.л. оцет.

Сварените яйца разпределете в съдовете с боята и оставете по този начин до насищането на стремежи цвят - колкото по-дълго стоят, толкоз по-наситени ще станат.

Готовите великденски яйца отцедете и по избор може да ги лустросате с парче плат, потопено в олио.

Яйцата за декупаж би трябвало да са охладени.

Пригответе си претекстовете като изрежете мечтаните фигурки от салфетки и отстранете двата непотребните пластове /трябва да остане единствено един пласт/.

Намажете с белтък благодарение на четка и деликатно поставете фигурките/цветя, пеперуди и други, само че колкото са по-ситни, толкоз по-добре/.

Желателно е яйцата за декупаж да са бели. Тази техника може да се приложи и върху едноцветни боядисани яйца. Постовете яйцата върху гладка повърхнина, с цел да изсъхнат.

При боядисването на яйцата със седефени бои, ще са ви нужни найлонови ръкавици. Тук яйцата също би трябвало леко да са охладени.

Самите бои би трябвало авансово да се потопят в гореща вода за малко преди да отрежете флакончета.

Сложете от боите върху ръкавиците и оваляйте яйцето в дланите си, след което го оставете да изсъхне върху незалепваща повърхнина.

За техниката на оцветяване на яйца с ориз - сложете шепа ориз в найлонов плик и го оцветете с 1-2 с.л. багра.

Сложете яйцето още топло и го заровете в ориза. Стегнете торбичката в горния край. Оставете яйцето за 4-5 минути, до момента в който поеме боята.

Ако яйцата са ви тъмни, а желаете да ги изсветлите, сложете 1 пакетче лимонена киселина при варенето, след което охладете яйцата и ги изтъркайте с парче плат.

Забавлявайте се и творете - аз по този начин направих с моите пъстри великденски яйца!

Светли великденски празници!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР