Областният управител на северния украински регион Суми съобщи, че повечето

...
Областният управител на северния украински регион Суми съобщи, че повечето
Коментари Харесай

Руските сили са се оттеглили от Суми


Областният шеф на северния украински район Суми заяви, че множеството съветски войски са се отдръпнали и в региона към този момент няма окупирани от съветските сили селища. Изоставено е било и доста военно снаряжение. Засилват се офанзивите обаче в Източна и Южна Украйна, настояват локални управляващи, с цел да се обезпечи връзка сред Крим и Донецката и Луганската национална република.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3709
За детонации в Херсон и Одеса оповестява Ройтерс, не престават боевете и в Мариупол, твърди английското военно разузнаване.

Възмущение в международен мащаб провокира информацията за десетки тела по улиците на украинския град Буча след отдръпването на съветските сили от региона западно от Киев.

Украинският основен прокурор Ирина Венедиктова заяви за 410 тела на цивилни в региона на Киев, а кметът на Буча Анатолий Федорук съобщи, че 280 тела са били заровени в всеобщи гробове.

След репортажи за убити цивилни и фотоси на Агенция Франс Прес с трупове по улиците възмущение пристигна от Англия, Франция, Германия, Съединените щати, НАТО и Организация на обединените нации. Президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че има доказателства за военни закононарушения и поддържа апелите на европейски водачи, в това число на немския канцлер Олаф Шолц, за спомагателни наказания против Москва. Такива се разискват, съобщи първият посланик на блока Жозеп Борел.

Украинският президент Володимир Зеленски назова съветските военни „ убийци, мъчители, изнасилвачи и крадци, които заслужават единствено гибел, след стореното “. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки моли за интернационално следствие на, по думите му, геноцид, осъществен от съветските военнослужещи.

Очаква се договарянията сред Киев и Москва да бъдат възобновени през днешния ден по видео връзка, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР