Областният управител и председател на Асоциацията по ВиК – Враца

...
Областният управител и председател на Асоциацията по ВиК – Враца
Коментари Харесай

Малина Николова. кметовете на общини и ръководството на ВиК-Враца разискваха важни въпроси

Областният шеф и ръководител на Асоциацията по ВиК – Враца Малина Николова организира работна среща с кметовете на общини, специалисти от общинските администрации и управлението на „ ВиК “ООД - Враца.
Темите, които разискваха участниците в срещата, са свързани с процесите по приемане и предаване на ВиК активите от оператора към притежателите – общините и страната, приемането на Отчета за вложенията, направени от сдружението в миналата година и приемането на Инвестиционната стратегия на „ ВиК “ООД – Враца за 2018 година.
Малина Николова показа напътствията, дадени от Министерство на районното развиване и благоустройството, свързани със отговорностите на общините и регионалната администрация по реализиране на процедурите.
„ По отношение на завършването на процедурата по документалното предаване на ВиК активите, назначената в Областна Администрация – Враца комисия за фактическо определяне на активи – обществена държавна благосъстоятелност, установи несъответствия по отношение на по този начин предоставения от оператора Списък – Приложение № 5, което сложи началото на процеса по отстраняването им. В сходство с напътствията и след окончателното оформяне и складиране в АВиК на споразумителните протоколи от страна на общините, Асоциацията ще инициира поправяне от оператора на листата с активите и ще поеме уговорката да даде на съответните обществени притежатели окончателните приемо-предавателни протоколи за приемане на ВиК активите и завеждане в техните салда “, разясни Малина Николова.
„ За приемане на към този момент осъществени от оператора вложения е належащо всеки обществен притежател да назначи комисия, която да извърши инспекция и удостовери опцията за приемане на съответната инвестиция. След привършване на инспекцията, комисията сформира и подписва протокол с констатации и възможни оферти за осъществяване на процедурата по приемане на инвестицията. Когато комисията утвърди инвестицията или част от нея и предложи приемане на актива, следва да се подпише приемо-предавателен протокол сред обществения притежател и оператора. Ако инвестицията е осъществена в актив – обществена общинска благосъстоятелност, преди сключване на протокола, кметът на съответната община следва да предложи на общинския съвет да вземе решение за приемане и утвърждение на съответната инвестиция, след което активът да премине в ръководство на Асоциацията, добави ръководителят Малина Николова.
На работната среща стана ясно, че според Договора за стопанисване, поддържане и употреба на ВиК системите и оборудванията, операторът следва да даде за координиране и утвърждение от Общото заседание на Асоциацията план на Подробна капиталова стратегия за 2018 година след подадени оферти от страна на притежателите.
В своето ревю Малина Николова подчертава върху критериите за отчитане и установяване на вложенията във ВиК инфраструктура, а точно разноските да са директно свързани и нужни за придобиване или покупка, градеж, създаване, замяна на дълготрайни материални и нематериални ВиК активи, които се чака да бъдат употребявани за повече от един регистриран интервал в доставката на ВиК услуги, както и разноски, направени по отношение на усъвършенствания, рационализация, и/или реорганизация, вследствие на които е налице функционална смяна на обществени ВиК активи или водят до нарастване на индустриалния потенциал и/или удължение на потребния живот и/или възстановяване на качеството на ВиК услугите, разноски за замяна, рационализация и/или реорганизация на сектор от тръбата повече от 10 /десет/ линейни метра и разноски за добит запас, следен от оператора вследствие на минали събития.
С контракта сред Асоциацията и ВиК оператора е уречен размерът на минималното равнище на вложенията във ВиК инфраструктура – обществена държавна и обществена общинска благосъстоятелност, които той би трябвало да реализира, както в общ размер - 13 500 000 лева до 2030 година, по този начин и в годишен размер - 900 000 лева
Разпределението на контрактувания размер на вложенията сред всички обществени притежатели е от компетентността на Общото заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР