Областният кризисен щаб, който е предложил Св. Мина за COVID

...
Коментари Харесай

Здравко Димитров: Областният щаб е виновен за провала на ковид болницата в Пловдив |

Областният спешен щаб, който е предложил " Св. Мина " за Коронавирус болница, би трябвало да поеме отговорност за неуспеха на реорганизацията, счита кметът на Пловдив Здравко Димитров.

По Българска национална телевизия той посочи, че не знае дали ще има друга ковид болница в града.

Коментарът му е във връзка оповестеното през вчерашния ден желание на спешния щаб, да не трансформира общинската болница за лекуване единствено на ковид. Тя щеше да бъде и първата профилирана болница в страната за тази зараза. 

обаче стана ясно, че няма личен състав, няма инсталация и парите не са задоволително. Ден по-рано от щаба оповестиха, че се водят договаряния с НЗОК, защото едвам почнало да действа лечебното заведение към този момент е надхвърлило лимитите.

Управителят на общинската Коронавирус болница проф. доктор Петър Петров предизвести, че избраните все още предели на болничното заведение от НЗОК са извънредно незадоволителни за финансиране на дейностите за лекуване на пациенти с COVID-19. За да бъде обезпечено нужното лекуване при изпълнен потенциал на болничното заведение от 137 кревати, средномесечният й предел би трябвало да бъде повишен до 750 хиляди лв..

Ден по-късно локалният щаб излезе със известие, че лечебното заведение би трябвало да редуцира коронавирус леглата от 137 на 60, защото това е размерът, който все още може да бъде гарантиран.

По думите на кмета Димитров болница " Св. Мина " в предходния мандат е била пред закриване.

" Общото положение на болничното заведение не беше положително, само че аз и моят екип взехме решение да я реанимираме и тя потегли в доста добра посока. Отпуснахме й предел, заем, който тя стартира да си го връща ", съобщи пред БНТ кметът на Пловдив и увери, че лечебното заведение няма да спре да лекува заболели. 

Защо се стигна до преструктурирането " Св. Мина "  в ковид болница? Според Димитров решението е било на регионалния щаб:

" Комисия от специалисти даде оценка на болничното заведение и там ясно се вижда, че на тази болница й трябват пари, с цел да бъде преструктурирана. Друг миг е, че местоположението не е от най-хубавите. Но по този начин или другояче от регионалния щаб взеха решение болничното заведение да бъде Коронавирус. Въпреки всичко ние се съгласихме, община Пловдив реагира, в болничното заведение има 60 заболели сега ", разяснява кметът.

Той увери, че всички решения на регионалния и общинския щаб се извършват категорично, тъй като в този момент не е време за кавги.

Според Димитров за болничното заведение са били отделени над 1 100 000 лева за преструктурирането, само че нищо от тези пари тези пари нищо не е усвоено.

" На общинска сесия искахме да прехвърлим 100 000 лева, с цел да може да си купят консумативи и стана един общински консултант, който сподели, че няма потребност да се купуват консумативи. Ние искахме да ги дадем на шефа на болничното заведение, той да реши къде да бъдат ориентирани парите, стана един консултант и сподели: да ги дадем за награди и заплати. Това не би трябвало да става, популизъм в днешно време не ни е необходим, само че някои хора не го схващат ", безапелационен беше кметът.

Димитров добави, че е приказвал с просветителния министър в Пловдив да проработи детска градина за децата на медиците на първа линия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР