Областният информационен център - Варна се включи в информационна среща

...
Областният информационен център - Варна се включи в информационна среща
Коментари Харесай

ОИЦ-Варна се включи в информационната среща по Натура 2000 в Черно море

Областният информативен център - Варна се включи в осведомителна среща по плана " Натура 2000 в Черно море “. Той се финансира от Оперативна стратегия " Околна среда “ 2014-2020 година Общата стойност на инвестицията е 11 734 980 лева Бенефициент е Министерството на околната среда и водите - Дирекция " Национална работа за отбрана на природата “, научи Varna24.bg .

Основната цел на плана е довеждане докрай на построяването и развиването на мрежата " Натура 2000 “ в морската среда в сходство с условията на Директива 92/43/ЕИО за запазване на естествените местообитания на дивата флора и фауна. Основните действия, планувани за осъществяване, са изследване и картиране на разпространяването на видовете естествени местообитания, местообитания на типове и техните популации, както и установяване на природозащитното им положение в морските пространства на България.

По време на срещата бяха показани резултатите от зимните теренни изследвания по плана, извършени през февруари и март. Направени са пробонабирания и проучвания на морската вода по избрани индикатори. Чрез тралиране и хрилни мрежи са осъществени изследвания на огромен и дребен карагьоз. Установено е, че типът се среща най-много в южната част на Черно море, най-вече към брега. С морски плавателни съдове и с въздухоплавателни средства са проследени морските бозайници афала и морска свиня. Макар че не е обект на проучванията, екипът е описал и два типа делфин, който е следен по време на теренните изследвания. Най-ценният улов е 50-сантиметрова пъструга – предпазен тип, за който се допуска, че има добра популация по крайбрежията на Черно море. Проучвателните мероприятия ще продължат с работа на терен през пролетния и летния сезон. Предстои и обстоен разбор на събраните данни.

Изпълнението на плана ще спомогне за опазване и стабилно ръководство на естествените запаси на българската зона на Черно море, като ще даде опция то да се основава на съответна, надеждна и научно обоснована информация за морските типове и местообитания. Проектът е стартирал на 9.10.2017 година и ще продължи до 9.01.2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР