Област Враца, иначе част от най-бедния регион в страната и

...
Област Враца, иначе част от най-бедния регион в страната и
Коментари Харесай

Енергетиката изстреля Враца до второ място по заплати в страната 

Област Враца, другояче част от най-бедния район в страната и Европа, съумя да се подреди на второ място по заплати у нас след непоклатимия водач в класацията – София. Съществен принос за това оказва бранш енергетика, воден от намиращата се в района АЕЦ „ Козлодуй “, която от дълго време е известна с високите си хонорари. Именно това е промишлеността с най-високи приходи в региона, съгласно данните на Национален статистически институт за четвъртото тримесечие на 2022 година

Изкачването на област Враца до воторото място по заплати в страната идва в година, когато енергийният бранш претърпя големи растежи. Стартиралата през 2022 година война в Украйна изстреля цените не ресурсите внезапно нагоре, а поскъпналата електрическа енергия в България спомогна за рекордни финансови резултати на АЕЦ-а.

Усреднената брутна заплата сред всички стопански браншове в област Враца за интервала октомври – декември е 1822 лева, което растеж с 12.9% по отношение на предходното тримесечие. Тя се повишава поредно през всеки от последните три месеца на годината – от 1719 лева през октомври, през 1823 лева през ноември до 1924 лева през декември.

Секторите „ Образование “ и „ Държавно ръководство “ са идващите два по най-високи хонорари в региона.

За съпоставяне, покачването на междинната брутна заплата за страната на тримесечна база е 7.8%, като то доближава 1879 лева Най-висока тя е в София (столица) – 2571 лева Топ 5 се добавя от Варна (1747 лева.), София област (1733 лева.) и Стара Загора (1697 лева.).

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР