„Обилните валежи допринесоха за критичната обстановка в областите Смолян, Кърджали,

...
„Обилните валежи допринесоха за критичната обстановка в областите Смолян, Кърджали,
Коментари Харесай

Иван Иванов: Трябва да възстановим „Напоителни системи“. Без напояване няма земеделие

„ Обилните превалявания способстваха за сериозната конюнктура в областите Смолян, Кърджали, Благоевград и Пловдив област. Немалка част от проблемите са породени от повреди на оборудванията на „ Напоителни системи “. Това беше разисквано през вчерашния ден на Министерски съвет и през днешния ден ще се състои среща с регионалните шефове “. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия министърът на земеделието Иван Иванов.

По думите му казусът се корени в това, че “Напоителни системи” е била занемарена с години, оборудванията са били разрушени, нарязани на скрап, помпените станции унищожени, каналите неподдържани и по тази причина се стигна до тази обстановка. „ Проблемите са доста и би трябвало да се намерят решения в къс период. Днес ще намерим отчасти решение. Важното е, че се работи по въпроса “, изясни той.

Иванов разяснява, че чака през днешния ден на срещата с министъра на вътрешните работи и министър-председателя да се откри излаз от тази обстановка и може би да бъдат отпуснати средства от Фонда за бедствия и повреди, с цел да могат да бъдат възобновени тези уреди най-малко отчасти, с цел да нямаме идващ случай при продължителни последващи превалявания.

„ Най-важно е да изчакаме деликатно да спаднат равнищата на реките, с цел да бъдат възобновени в цялостният им размер тези уреди “, сподели още той.

Земеделският министър предизвести, че всеки един аграрни собственик, който е изгубил своите площи и продукция, би трябвало да се обърне към съответната общинска работа по земеделие и да предяви своите искания, с цел да бъде заплатен.

Иван Иванов бе безапелационен, че негова цел ще бъде да се промени методът на работа, като се обърне по-голямо внимание на земеделските производители и решаването на техните проблеми. Той пое ангажимент персонално да посети засегнатите от наводненията области и да наблюдава по какъв начин ще протечете процесът по обезщетяване на засегнатите.

„ Хората би трябвало да усетят, че страната седи зад тях “, сподели той.

По думите му в Плана за възобновяване и резистентност има детайл, който визира възобновяване на „ Напоителни системи “, както и в Стратегическия проект за възобновяване на земеделските райони, който е част от общата селскостопанска политика от 2018 година на Европейски Съюз. Той изясни, че земеделие без напояване няма по какъв начин да стане и напомни водната рецесия отпреди две години, при която, като се изключи че доста хора са останали без питейна вода, е основала сериозен проблем и измежду земеделските производители, на които е било спряно напояването.

„ Имаме упоритостта след ревизирането на тези планове и завършването на този развой с Европейска комисия и по двете стратегии да стартира възобновяване на такива уреди “, сподели той. Иванов разяснява, че в съдружното съглашение е записано, че главен приоритет ще бъде българското произвеждане на български артикули да бъде конкурентноспособно, с конкурентна цена, с цел да може да бъде показано всеобщо както на българския пазар, по този начин и в чужбина.

„ От главен производител на аграрни първични материали да се превърнем в главен експортьор на земеделска продукция “, акцентира той.

Иванов изясни, че ще се проведат срещи с браншовите организации, с цел да се откри салдото. Той акцентира, че съдружното съглашение е подписано и са сложени цели, една от които таван на дотациите на единица повърхност за тези които се занимават с монокултури.

По думите му би трябвало да се създадат и борси за пласиране на български артикули, където да се обединят напъните на всички институции за подкрепяне на производителите, което е записано и в Плана за възобновяване и резистентност.

Министър Иванов изясни, че не престават диалозите в тематичните групи по Стратегическия проект за развиването на земеделието и селските региони, като през днешния ден ще има 17-та по ред среща и е планувана последваща за 21.12.2021 година Той акцентира, че ще бъдат регистрирани деликатни всички забележки и претенции на земеделските производители и браншовите организации, с цел да се излезе най-после с един заключителен документ, който да отразява ползите и потребностите на българските производители. По думите му законодателната активност по проекта ще бъде върната в Народното събрание, както би трябвало в една парламентарна република, с цел да има бистрота.

„ Работим с ускорени темпове, До края на годината 600 млн. лева ще бъдат изплатени на земеделските производители “, съобщи министър Иванов и разясни, че от тях в идващите дни до края на седмицата 105 млн. лева през Държавна фирма „ Земеделие “ ще бъдат изплатени на животновъди и до края на годината още 500 млн. лева по разнообразни дотации, които би трябвало да бъдат изплатени. Той изясни, че за тези, които не дават отговор на изискванията за приемане на грантове, се планува улеснен достъп до средства, посредством нисколихвени заеми.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР