Обидно е към българските лекари да бъдат отправяни упреци, че

...
Обидно е към българските лекари да бъдат отправяни упреци, че
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Атаките към лекарите за е-рецептата трябва да спрат

Обидно е към българските лекари да бъдат отправяни упреци, че са срещу дигитализацията, за миналите няколко години ние въведохме е-рецептата, е-направлението, е-пациентското досие. Атаките към лекарите би трябвало да спрат, би трябвало да се спре и с изказванията, че проблемите идват от предписващите. За това прикани по време на съвещанието на парламентарната Комисия по опазването на здравето ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров. Той уточни, че всеки ден към българските лекари – общопрактикуващи и от лечебните заведения от СИМП, за обзор се обръщат 60 000 души и напрежението от последните дни е довело до това, че всеобщо пациенти са останали без терапия.

Според доктор Маджаров невъзможността на страната да наблюдава доставките и наличностите е доста сериозна причина за паника, а тази промяна не подсигурява проследяемост.

По време на полемиките стана ясно, че има доста парадоксални случаи от първите дни на въвеждането на електронното определяне, които идват да покажат, че обстановката в действителност е притеснителна за някои дребни обитаеми места – подобен е образецът с възрастни лекари над 80-85 година, единствените, които работят в такива селища и които не разполагат с електронен автограф, и то на прага на студения сезон, когато се постанова да назначават антибиотична терапия.

Трудностите, с които се сблъскаха лекари и пациенти през миналата седмица, извадиха на показ доста дефекти на електронното определяне. Това, несъмнено, не значи, че го отхвърляме, уточни общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова. Тя сложи акцент върху императивната нужда от обзор като изискване да бъде назначено антибиотично лекуване.

„ Смятате ли, че ще борим антибиотичната устойчивост без обзор? “, попита доктор Николова.

Тя също се спря на обстановката с лекарите – пенсионери и отсъстващите заради отпуск по майчинство да вземем за пример, които са в неспособност да изписват е-рецепти заради това, че нямат електронен автограф, регистриран в РЗИ. Д-р Николова предложи още да бъде позволено издаването на хартиени предписания за избран интервал, с условието те да бъдат съхранявани в аптеката.

Д-р Александър Симидчиев направи предложение Министерство на здравеопазването да вкара със съответна разпоредба издаването на електронен автентификатор на всички лекари, които упражняват специалността, с цел да се улесни процесът на издаване на е-рецепти.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР