Обичате ли се всъщност? За мнозина действително не е лесно

...
Обичате ли се всъщност? За мнозина действително не е лесно
Коментари Харесай

5 явни признака, че не обичате достатъчно себе си

Обичате ли се в действителност? За мнозина фактически не е елементарно да отговорят на този въпрос. При това любовта към себе си може неимоверно да обогати и улесни живота ни. И не, не става дума за самовлюбеност. 

Има дни, в които едвам понасяме освен другите, само че и себе си. Това е изцяло обикновено. Опасно е обаче, в случай че това възприятие вземе превес и дефинира целия ни ден. Тогава е извънредно време да натиснем спешната спирачка и съществено да се замислим. Дали просто сме имали неприятен ден, или към този момент сме се завъртели в спиралата на себеомразата? Ще разберете по следните 5 признака.   

1-ви симптом: непрекъснато се сравнявате

Интересно е да следим дейностите на близките и това никога не е неправилно. Но в случай че не изпитвате наслада, а неодобрение и злоба, би трябвало да извършите нещо по въпроса, тъй като такива мисли са чиста отрова. Изречения като „ Партньорът ми е с мен, единствено тъй като не е намерил по-добра “ или „ Сигурно са ме назначили, тъй като съм била единствената кандидатка “ са цялостни нелепости и надълбоко в себе си и вие го знаете. Задайте си за многообразие въпроса къде се е дянало самочувствието ви. И още по-важно: припомнете си поговорката „ Всеки камък си тежи на мястото “ и разберете, че и вие си тежите на мястото! Не е належащо да изкачвате Еверест или да участвате в маратон, единствено тъй като хората към вас го вършат.

2-ри симптом: вълнувате се какво мислят хората за вас

Непрекъснато ли имате чувството, че другите скрито ви се подиграват зад тила и ви гледат изключително? Контравъпрос: в действителност ли вярвате, че хората си нямат по-добра работа? Но даже да е по този начин, нужна ли е тази безконечна самоцензура? Започнете да живеете! Облечете онази специфична рокля, която от месеци виси в дрешника ви, престанете да боядисвате посивелите си коси, а ги носете с горделивост! Който се освободи от непотребни мисли, освен се усеща по-добре, само че излъчва и самонадеяност, която няма по какъв начин да остане незабелязана.

3-ти симптом: непрекъснато се упреквате за нещо

Да бъдем самокритични може да способства за личностното ни развиване. Но не трябва и да се прекалява. Не вършиме услуга на душевното си здраве, в случай че непрекъснато си намирате недостатъци – безпокоите се, че не изглеждате добре, или сте се оповестили за некадърници и още по-лошо – примирили сте се с тази роля. Всеки позволява неточности и никой не е съвършен. Отнасяйте се към себе си със същото почитание, с което бихте желали да се отнасят към вас. Защото, както е известно, от нищо не излиза нищо.

4-ти симптом: приемате ВСИЧКО персонално

Представете си следния сюжет: сготвили сте вкусно ядене за колегата си, а той се оплаква, че му липсва малко сол. За вас това е краят на света! Крайно време е да поработите над самочувствието си. Когато сме неуверени или недоволни от себе си или сме зациклени в отрицателни страсти, сме склонни да одобряваме всичко персонално. Като че ли търсим удостоверение, че не ни бива за нищо. Изяждаме се от вътрешната страна и, несъмнено, сме неспособни да отвърнем на удара. Подобно държание е отрова за всяка връзка, само че най-много за самите нас.

5-и симптом: отдавате триумфите си на шанс

Познати ли са ви фрази като: „ Просто имах шанс! “ и „ Това си беше чист шанс! “? В първия миг сходна невзискателност не ни се коства неправилна. Но в действителност е значим знак, че подценявате и не обичате задоволително себе си. Не вярвате в личните си качества и качества и може би даже не ги осъзнавате. А в реалност същина самите вие държите юздите на живота си. Естествено, от време на време ви спохожда и шансът. Но би трябвало да разберете, че не на него дължите триумфите си, а само на себе си.   

Какви са аргументите да не обичаме себе си? Когато ни занимава някаква душевна тематика, желаеме освен да я обсъдим, само че и да разберем какво я е породило. Така е и с неналичието на любов към себе си. Това, че не се харесваме, може да се дължи на най-различни аргументи. Ето кои са най-типичните.

-  Не сме получавали самопризнание в детството си;

- Преживели сме мъчителна раздяла;

- Случили са ни се травматични събития;

- Търпели сме душевен тормоз на работното място. 

Невинаги сме в положение да си разбираем повода. Ако желаете да задълбаете по-надълбоко, може би е добре да се подложите на терапия. Терапевтът сигурно ще ви помогне да заобичате себе си!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР