Обичате ли да гледате филми? Кой не обича, нали? Ето

...
Обичате ли да гледате филми? Кой не обича, нали? Ето
Коментари Харесай

Учете английски с филми

Обичате ли да гледате филми? Кой не обича, нали? Ето ви един трик. Какво ще кажете да учите британски с кино? Гледането на филми на британски е страховит метод да подобрите езиковите си умения – изключително тези за слушане и говорене. Ако ви е омръзнало от учебници и сложна граматика и лексика, починете си от всичко това и вижте няколко типичен холивудски продукции. И, несъмнено, усъвършенствайте британския си! И в случай че вашите учители, другари или фамилията ви питат за какво гледате толкоз доста филми, вместо да учите, можете да им кажете, че по принцип киното не се прави за хора, които учат, а за англоговорящи. Така че всичко, което чувате, е напълно действително – в бързо движение, с същинско локално наречие. Езикът във филмите е натурален и по тази причина те са превъзходен метод да обогатите речника си с изрази, идиоми и постоянно употребен диалект. Няма по-добър метод да научите ежедневния език – нещо, което не може да стане в обичайна класна стая. Филмите са занимателни и са превъзходен метод да се гмурнете в британския, когато сте прекомерно изтощени за нещо друго (например да четете).

Когато гледате филми на британски, научавате доста и за културата на езика, за местата, от които се интересувате. Ако ги посетите, ще имате знания освен по езика, само че и ще разбирате съответната просвета и история. Ако желаете да имате тематика за диалог с англоговорящите си другари - филмите са съвършен мотив за това. Всички обичат да разискват кино. Слушайки разговора, ще чувате достоверна тирада и ще усъвършенствате британското си наречие. Какво чакате? Взимайте пуканките, поканете другари, отпуснете се и се насладете на урока по британски.

Съвети по какъв начин да учите британски посредством филми

Изберете познати филми.
Ако сте новак или равнището ви е по-ниско, най-добре е да е филм, който към този момент сте гледали, тъй като към този момент познавате сюжета и в този момент можете да се концентрирайте върху езика, вместо да се пробвате да следите нова история.

Използвайте надписи.
Това, че употребявате надписи, не значи, че мамите, тъй като въпреки всичко чувате британския диалект. Ако сте на по-ниско равнище, използвайте надписи на български, до момента в който не се почувствате подготвени да гледате кино лентата без тях. Ако сте на по-високо равнище, предизвикайте се, излезте от зоната си на комфорт и гледайте кино лентата с британски надписи. Не е нужно да ги следите буквално, тъй като ще се уморите. Използвайте ги, с цел да схванете главното (идеята) на нещо, което не сте разбрали при слушане.

Започнете с нещо по-просто.
Не знаете дали ще се справите с гледането на героичен филм на британски и дали ще разберете всичко? Не го гледайте! Изберете относително къс филм и избягвайте такива, включващи по-задълбочено равнище на схващане на историята или културата, защото това евентуално ще ангажира мозъка ви и няма да съумеете да се концентрирате върху езика.

Разделете го на части.
Ако гледането на филм на британски ви се коства уморително, разделете го на части от по 30 минути. След като изгледате една част, направете нещо друго. Вземете си нещо за ястие или пиянство, проверете си мейла, каквото и да е, стига да го изгледате. Това занятие може да се окаже доста натоварващо, а и дразнещо, изключително в случай че се стремите да разберете всичко, по тази причина е добра концепция да го разделите на по-малки елементи.

Слушайте и повтаряйте.
Хубавото на гледане на филм у дома е, че можете да го спирате на пауза и да го връщате, в случай че не разберете нещо. Това нормално не се случва в час. Върнете се към частта, която не сте разбрали, и повторете думите на глас. Направете го няколко пъти и прочетете надписите. Повтарянето на глас е превъзходен метод да усъвършенствате естественото наречие. Това е нещо, което нормално ни е малко неловко да вършим в класната стая, само че у дома няма потребност да се притеснявате – повтаряйте, колкото желаете, до момента в който не прозвучи съвършено!

Гледайте филми, които харесвате.
Не обичате драми? Не ги гледайте! Не харесвате любовни истории? Не ги гледайте! Има безусловно хиляди филми, по нещо за всеки усет. Изберете филм от жанра, който предпочитате, и по този начин е по-вероятно да извлечете нещо от него. Ако си наложите да гледате филми, които не са ви забавни, ще се измъчите и евентуално бързо ще се върнете към уроците.

Гледайте филми от една и съща страна.
Както знаете, британският се приказва в разнообразни страни в целия свят, само че когато го учите, по-добре се придържайте към един район, защото езикът е друг на другите места, както и акцентът. Изберете страната, която ви интересува най-вече и започнете с филми от там (поне до момента в който не станете по-уверени). Повечето учащи избират да учат британски от американски филми, тъй като са по-запознати с културата и произношението е по-лесно за схващане спрямо другите англоговорящи страни.

Гледайте с другари.
Имате ли другари, които също желаят да усъвършенстват уменията си по британски? Съберете се и гледайте филм дружно. Не единствено ще се видите с приятелите си, само че и ще си помагате с елементи от кино лентата, които не разбирате. Можете да извършите още повече – след кино лентата си вземете кафе и споделете отзиви и обичани моменти от кино лентата (на британски, схваща се).

Направете си кино дневник.
Чули сте израз или дума, които желаете да запомните? Искате да ги употребявате в бъдеще? Запишете ги! Докато гледате кино лентата, спрете го на пауза, в случай че чуете нещо, което може да ви бъде потребно и отсега нататък, и го запишете в дневника. Така ще съберете „ достоверни “ изрази, които можете да изпробвате с англоезичните си другари в бъдеще (стига да не са обидни, схваща се).

Най-лесният и ефикасен метод за това е FluentU. Ако воденето на кино дневник и търсенето на думи в речника ви звучи като сложна работа и ви се гледат занимателни клипчета, би трябвало да опитате FluentU. Там има сбирка с най-хубавите клипове за проучване на британски, в това число филмови откъси на филми, музикални клипове и сериали. Всички клипове са със надписи, дефиниции и примерни фрази.

Това са единствено няколко от чудесните филми, които можете да гледате, с цел да подобрите британския си. Сега към този момент няма потребност да се оправдавате, че гледате – по този начин в действителност учите. Настанете се комфортно, направете си пуканки и започнете филмовия маратон за учене на британски.

1. „ Социалната мрежа “ (2010 г.)
С присъединяване на: Джеси Айзенберг, Джъстин Тимбърлейк, Андрю Гарфийлд.
Защо филмът е страховит за учене на британски? Носител е на награди и е дело на Аарън Соркин, прочут със своя натурален разговор и занимателни реплики, което прави кино лентата извънредно прелестен за гледане и несъмнено, елементарен за следене. Освен това, съвсем всеки употребява Фейсбук и автоматизирано ще се почувствате свързани с кино лентата. Да не приказваме, че ще чуете доста британски думи, свързани с компютри, технологии и обществени мрежи.

2. „ Последният ергенски запой “ (2009 г.)
С присъединяване на: Ед Хелмс, Брадли Купър и Зак Галифианкис.
Защо филмът е страховит за учене на британски? Преди всичко е извънредно комичен и е забавен от самото начало. Тъй като е комедия, разчитаме доста на визията, което го прави по-лесен за схващане. Всички герои в „ Последният ергенски запой “ употребяват всекидневен британски, което прави кино лентата съвършен за учене на актуален американски диалект, който ще ви помогне да се впишете в живота там, в случай че планирате да живеете или да пътувате в Съединените щати. Ще чуете постоянно срещани изрази като stag party (ергенско парти) и all-nighter (да стоиш безсънен цяла нощ).

3. 3. " Игрите на глада " (2012 г.)
С присъединяване на: Дженифър Лоурънс и Лиъм Хемсуърт.
Защо филмът е страховит за учене на британски? Продукцията е доста образна и това, което пропуснете в разговора, можете да допълните от това, което виждате. Действията са бързи, само че разговорът е относително елементарен за схващане, за разлика от този в други научно-фантастични и футуристични филми, които изобилстват от комплицирани термини. Акцентът е чисто северноамерикански, тъй че няма да имате проблем да разберете какво споделят героите. Те не приказват прекомерно бързо и е много елементарно да се наблюдава историята. Филмът е пълнен с екшън и има забавен сюжет, което го прави още по-добър. В него има по нещо за всеки, тъй като сполучливо съчетава екшън, романтика, комедия и футуризъм.

4. „ Играта на играчките “ (1995 г.)
С присъединяване на: Тим Алън и Том Ханкс.
Защо филмът е страховит за учене на британски? Анимационни филми като „ Играта на играчките “ нормално са предопределени за по-млада публика, което значи, че историята и лексиката не са комплицирани. Въпреки че филмът е най-вече за деца, това не трябва да ви пречи. Режисьорът го е направил прелъстителен и за възрастни, включвайки комизъм, подобаващ и за по-големите.

5. „ Корабокрушенецът “ (2000 г.)
С присъединяване на: Том Ханкс, Хелън Хънт и Крис Север.
Защо филмът е страховит за учене на британски? По-голямата част от разговора в този филм е монолог. Няма комплицирани взаимоотношения или обрати сред героите, което го прави доста елементарен за схващане. Освен това, Том Ханкс е прочут с ясния и муден глас, съвършен за всеки, който учи британски.

6. „ 500 мига от любовта “ (2009 г.)
С присъединяване на: Зоуи Дешанел и Джоузеф Гордън-Левит.
Защо филмът е страховит за учене на британски? Английският е доста елементарен за схващане. Разказан е от гледната точка на един човек, тъй че не е мъчно да се следи. Това не е елементарна любовна история и сграбчва вниманието през цялото време.

7. „ Здрач “ (2008 г.)
С присъединяване на: Кристен Стюарт, Робърт Патинсън и Тейлър Лаутнър.
Защо филмът е страховит за учене на британски? Насочен е към младежи и младежи и употребява всекидневен британски. Езикът е с типично американско наречие и героите се схващат елементарно. Филмът е основан на поредицата на Стефани Майер и в случай че към този момент сте прочели известните й книги на български, ще ви е още по-лесно да разберете сюжета.
Любим откъс: „ Сега ти си животът ми. “

8. „ Раздялата “ (2006 г.)
С присъединяване на Дженифър Анистън и Винс Вон.
Защо филмът е страховит за учене на британски? Пълен е с разговорна лексика и диалект, употребен в доста обществени обстановки. Ще научите език, обвързван с връзката с сътрудник, както и реплики, употребявани в спор. Филмът е занимателен и елементарен за схващане, а хуморът – елементарен и явен и ще ви помогне да разберете типично американските смехории.

9. „ Форест Гъмп “ (1994 г.)
С присъединяване на: Том Ханкс, Робин Райт, Гари Синийз и Сали Фийлд.
Защо филмът е страховит за учене на британски? Това е съвършен филм за учене на британски, защото разговорът е муден поради психологичните проблеми на Форест Гъмп. Езикът е обикновен и доста елементарен за схващане. Освен това ще ви запознае с значими моменти от историята и културата на Съединени американски щати като войната във Виетнам и известното хипи придвижване през 60-те години. Филмът е обичан на доста почитатели от целия свят и в случай че в миналото попаднете на диалог за филми, този е страховит, тъй като съвсем всички са го гледали.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР