Изучаването на чужд език е много повече от бонус към

...
Изучаването на чужд език е много повече от бонус към
Коментари Харесай

Защо да учим чужд език? Ползите от билингвизма.

Изучаването на непознат език е доста повече от бонус към вашето CV или от познание, което ще Ви е потребно по време на пътешестване. Чуждият език ще Ви направи по-умни, по-решителни и даже по-добри във вашия роден език.

Психологически изследвания демонстрират, че умеенето да приказваме на два или повече езика има мощен позитивен резултат върху когнитивните процеси. Мозъкът на билингвистите работи по-различно от този на хората, които приказват един език и постоянно тези разлики ни носят доста изгоди.

По-долу ще изброим седем позитивни страни на проучването на непознат език. Много от тях са ефикасни единствено при хора, които приказват няколко езика постоянно – в случай че не сте практикували непознат език, откогато сте приключили първо равнище, мозъкът Ви евентуално няма да схване изгодите от билингвизма. Въпреки това обаче, хората, които стартират да учат няколко непознати езика по-късно, също биха могли да придобият сходно равнище на притежаване, сходно на деца, които учат от ранна детска възраст и да получат същите позитивни резултати като при тях.

1. Ставате по-умни
Говорейки непознат език, Вие подобрявате функционалността на мозъка си като го предизвиквате да разпознава, да договаря разнообразни смисли и да комуникира на разнообразни езикови системи. Това умеене усъвършенства и метода, по който се справяте с разрешаването на разнообразни задания. Ученици, които учат непознати езици демонстрират по-високи резултати на стандартизирани проби за разлика от тези, които приказват единствено един език.

2. Развивате умения за мултитаскинг
Хората, които приказват доста езици, изключително децата, са тренирани да превключват сред две говорни и писмени езикови системи. Според изследване на Пенсилванския универистет в Съединени американски щати, това умеене ги прави положителни във вършенето на няколко неща по едно и също време, тъй като елементарно могат да минават сред разнообразни задания. В едно от проучванията участниците употребяват симулатор за шофиране, до момента в който по същото време правят други действия, които ги разсейват. Резултатите демонстрират, че хората, които приказват повече от един език, са създали по-малко неточности по време на шофирането.

3. Намалява се риска от Алцхаймер и деменция
Няколко изследвания са извършени на тази тематика и резултатите са непрекъснати. При възрастни хора, които приказват един език, междинната възраст, на която биха могли да се появят признаци на деменция е 71 години и 4 месеца. При възрастни, говорещи няколко езика – междинната възраст е 75 години и 5 месеца. Проучванията вземат поради фактори като равнище на обучение, приходи, пол и физическо здраве, само че като цяло резултатите демонстрират една и съща наклонност.

4. Паметта ви се усъвършенства
Преподавателите постоянно оприличават мозъка на мускул, тъй като действа по-добре посредством трениране и извършения. Изучаването на непознат език включва запаметяване на правила и лексика, което оказва помощ за усилването на мисловния мускул. Подобрява се цялостната памет, което значи, че билингвистите са по-добри в това да запомнят разнообразни неща – имена, описи, направления и така нататък

5. Възприемате по-добре
Проучване в университета Pompeu Fabra в Испания разкрива, че билингвистите са по-добри в това да следят обкръжаващата ги среда. Те са по-умели в това да се концентрират върху нужната им информация и да изключват ненужната. Освен това се оправят по-добре в разпознаването на подвеждаща информация. Не бихме могли да се изненадаме от обстоятелството, че Шерлок Холмс и Еркюл Поаро са изключителни полиглоти.

6. Решителността ви се усъвършенства
Според изследване в Чикагския университет билингвистите взимат по-рационални решения. Всеки език има нюанси и едвам доловими подмятания в лексиката си и тези отклонения от дословното значение биха могли подсъзнателно да повлияят на преценката ви. Хората, говорещи няколко езика, са по-уверени в изборите си и даже премислят изводите си на няколко езика, с цел да преценяват дали първичните им изводи имат същата тежест, казани по различен метод.

7. Подобрявате родния си език
Изучаването на непознат език постоянно ни кара да се фокусираме върху действието на езика като цяло: граматика, спрежения и синтаксис. По-този метод ставаме по-внимателни при използването и на майчиния си език и следим за метода, по който той може да се структурира и употребява. Тези умения могат да ви създадат доста положителни комуникатори и умели редактори и писатели. Езиковедите развиват и доста положителни умения и при слушане, защото могат да разграничат характерни и значими смисли в речевия поток.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР