Основен елемент от изучаването на чужд език е изграждането на

...
Основен елемент от изучаването на чужд език е изграждането на
Коментари Харесай

6 най-добри техники за учене на лексика

Основен детайл от проучването на непознат език е " построяването " на персонален списък от думи и изрази, нужни за подобряването на компетенцията във всички области на връзката. В образователна среда, обучителните материали срещат учащите с новите думи поредно в уроците, като най-често думите се показват посредством разговори, след което се структурират в описи в края на всеки урок. Някои преподаватели предизвикват възпитаници те да учат новите думи контекстуално, посредством разговори или извършения за четене, други пък употребяват модела на билингвалното образование – разделят работното поле на две колони, като в едната изписват думата на непознатия език /L2/, а в другата нейния превод на родния език /L1/.

Друг известен способ е потреблението на флаш карти. При флаш картите едната дума е изписана на лицевата част на картата /L2/, а на противоположната ѝ страна е изписано смисъла /L1/. В днешни дни има и много по-софистицирани способи, като да вземем за пример програмен продукт за проучване на нови думи, изкуствен интелект, който способства за по-бързото и автоматизирано класифициране на информация за правила и регулатори на езика.

Съществуват речници в L1 и L2, под формата на аудио и видео записи. Също, постоянно в непознатите текстове има препратки към електронни речници и онлайн запаси.

Метод 1. Запаметяване на лексика посредством четене

Обичайно, учещите начални равнища в непознатия език, употребяват лист с думи. Напредвайки в проучването на езика, все по-рядко се употребяват описи с думи; курсистите избират да слушат повече записи или да четат текстове, дешифрирайки новите думи от контекстуалното им значение, синтаксиса, структурата, сходството им на други, познати им към този момент думи, или просто тъсейки ги в речник. Разбира се, част от този развой може да е воденето на речник с новите думи, само че това, което кара ученика да учи най-добре е непрекъснатото " чуване " и " виждане " на думата, сигурен метод, че ще доближи до по-дълбоките равнища на подсъзнанието и ще си откри своето място там. Ученето на лексика в подтекст е по-сигурният метод за запаметяване на новите думи, спрямо ученете на думи в лист и преповтарянето им в разговор.

Поставянето на новата дума в жива приложимост дава спомагателна информация за измененията, които настъпват с нея – коренни промени, наклонения, морфеми и други. Ето за какво е доста значимо, в случай че заучавате лексика посредством четене, то книгата, която подбирате да бъде съобразена с равнището на ученика.

Ако предоставите на учащия четиво с висок указател, мощно е евентуално това да го обезвери и просто да остави книгата. Нормално е да има процентна допустимост на новите думи, даже е наложително, само че дано те не бъдат над 5%. Много добър вид на четене е този на електронни книги; проверяването на нова дума е единствено на един клик разстояние. В някои браузъри има разширения, интегрирани с огромни речникови запаси, които непосредствено превеждат думата, с ховер на мишката върху нея. С помощта на тези разширения, като се изключи че можете да ревизирате смисъла на думите, имате опция да си създадете лист с непознатите думи, да го подредите в азбучен ред и по този метод да извършите ваш личен речник с думите, които желаете да научите. Нещо повече, някои принадлежности Ви дават опция да вършиме нови фрази, да попълвате извършения и да съставяте смислени езикови структури с непознатите думи.

Има и още един метод, обвързван с четене и нови думи. Той е да откривате текстове, които съдържат в себе си лист с целевите думи и илюстративен материал, който да разказва образно най-добре непознатите единици. Например АСДА /академичният лист с думи по британски език/ се употребява, с цел да се сформира лист с думи, които би трябвало да бъдат научени и на база на тези думи, се сортира четиво, което ги съдържа. Така да вземем за пример на всяка книга, основана с образователна цел, можете да откриете на корицата ѝ броя думи, които употребява от АСДА.

В идната публикация, ще поговорим за мнемоничните техники за запаметяване на думи - една от най-стратегическите концепции в лингвистичните области.

Някои изследвания демонстрират, че всеки учащ може да построи свои лични модели и системи за запаметяване на думи. Заучаването на думата е по-лесният развой, същинското съвършенство настава, когато с изключение на заучена, думата се ‘загнездва’ в дълготрайната памет и основава смислени връзки в подтекст, който търсите. Методът, който ще обсъдя с вас през днешния ден е един от най-хубавите, употребен освен от мен и от многочислените възпитаници в Интелект, само че и експлоатиран в международен мащаб от най-хубавите лингвисти в региона на непознатите езици.

Колко добре познавате вашия дом? Или къщата, която населявате? Познавате го добре, нали? Знаете, че когато отидете в кухнята, с цел да си извършите кафе - там, на плота, тъкмо до микровълновата печка стои кафе машината, а филтрите за кафето са в шкафа долу, на втория рафт. Сега се върнете назад, завийте около тарамбуката, която имате от към 100 години и към този момент се е сляла с интериора, само че ви е до болежка позната. Всички гореизброени са предмети и обекти, които мозъкът ви добре познава. А какво по-лесно от това да свържете добре позната информация с нова такава. Ще дадете волево разрешение на вашия разум умерено да одобри нови данни, като елементарно ги обвърже с към този момент съществуващи. Асоциацията с нещо познато, основава успокоение за мозъка и улеснява неговата работа.

Този способ не е нещо ново, даже в противен случай. Древните гърци са били първите, употребявали го. След гърците, логичен методът се възприема и от римляните. Има научни доказателства за това, че Цицерон е употребявал системата на мнемоничните връзки, с цел да заучава своите речи. Представете си по какъв начин се е подготвяла тирада от 40 страници, без да се употребява нито хартия, нито презентационен притежател. Още повече, че четенето на тирада в тези дни се е възприемало недобре. Изисканият и раболепен метод бил запаметяването на думите. Неслучайно, римляните и гърците са едни от най-прославените оратори. В днешни дни, в надпреварите по ментална логичност и суперпамет, се употребява точно методът на античните гърци и римляни. Някои от вас са го чували като “Римска стая ”, други като “Дворец на паметта ” или “Методът Локи ”. Както и да го назовем, семантиката на метода е една и съща.

Как античните римляни употребявали “Методът Локи ”?

Римляните употребявали за опорни точки в техните речи думи, които въображаемо обвързвали с път, по който минавали през техния замък или град. За да запомнят съответната дума, си представяли по какъв начин думата взаимодейства по някакъв метод с мястото, на което се намира. И по този начин, когато държали тирада, въображаемо се разхождали из двореца, като всяко едно друго място ги води към идващото, за което би трябвало да приказват.

Нека да тестваме метода.

Ето една примерна стая, която е добре позната за мен. Представям си по какъв начин влизам през вратата и загъвам надясно, обикалям стаята и се връщам назад, излизайки още веднъж през същата врата. Първият обект, през който минавам и диван, ето за какво вземам решение да стартира с него. Вторият обект е една полица, цвят венге - това е втората ми локация. Третата локация е аквариум, последван от тв приемник. След тв приемника има картина на стената. И по този начин маркирам следните 10 местоположения:

Диван
Шкаф
Аквариум
Телевизор
Картина
Статуя
Поставка за вестници
Кристална топка
Икона
Етажерка за ключове

Мислено преминавам няколко пъти по този маршрут, с цел да съм сигурна, че това са в действителност обектите в логическа поредност.

Сега желая да запомня десетте задания, които имам за денем:

Да се обадя на мой другар.
Да платя сметката за тока.
Да купя самун.
Да напиша публикация за блога.
Да сготвя телешко.
Да ревизира домашните на сина ми.
Да направя бекъп на информацията на компютъра си.
Да си запиша час при зъболекаря.
Да подпиша контракт с клиент.
Да амбалирам подарък за рожден ден на другар.

И ето по какъв начин ползвам метода:

1 - привързвам задача 1 с локация 1 - да се обадя на мой другар / диван - въобразявам си по какъв начин моят другар седи на дивана с телефон в ръка.

2 - да платя сметката за тока / долап - виждам добре познатия ми долап, обгърнат с електрическа мрежа и знак високо напрежение. Освен това, на знака “високо напрежение’ има една дълга записка с удивителна на нея.

2 - да купя самун / аквариум - въобразявам си по какъв начин в аквариума има 2-3 самуна самун и рибите гризат от него.

4 - да напиша публикация за блога / картина - въобразявам си по какъв начин на екрана, премигват огромни букви BLOG - буквите са доста ярки - по този начин няма да ги пропусна.

5 - да сготвя телешко / картина - добре познатата ми картина има два нови обекта, оживели на нея - бягащо теле от касапин с нож

Няма универсална рецепта какво да си визиите. Важно е да бъде блестящо, образно познато за вас и асоциативно с подредбата на вашия “дворец ”.

Какво ще постигнете с този способ?

  • ще можете да запаметите число с най-малко 30 знака след разграничителната запетая.
  • ще можете да запомните поредност от карти в едно тесте /хак: какъв брой добър си в покера?/.
  • ще можете да вършиме презентация по слайдове, без въобще да се постанова да гледате слайдовете.
  • данни и цифри - в никакъв случай повече няма да бъркате години, дати и значима цифрова информация.

А най-хубавото е, че методът е изключително елементарен за приложимост и за научаване.

Предизвиквам ви да го употребявате още през днешния ден и ще съм щастлива, в случай че напишете в коментар вашия резултат.

Лексиката стои в основата на проучването на непознати езици и е от особена значимост за всеки прогресиращ курсист. Веднъж щом сте се срещнали с базовата конструкция на проучвания от Вас език, ще стартира да Ви се желае да разбирате и употребявате от ден на ден и повече думи.

Ето още няколко хака, които можете да употребявате, с цел да запаметите по-лесно лексиката, която изучавате:



1) Напиши, погледни, закрий, повтори.

Класика в жанра. Лично за мен, ученето на нова лексика постоянно е било обвързвано с това да се въоръжа с тетрадка и химикал. Физическото придвижване при изписване е доста потребно за хората, които са привикнали да учат посредством осезанието си. Вземете лист и начертайте отвесна линия в средата. На първата половина изпишете думите на български, а на втората – тези на непознатия език. Закрийте едната страна и отбележете това, което сте запомнили с тикче. След това повторете. Изпишете още един път думите, които не сте съумели да запомните от първия път и пробвайте още веднъж. Техният брой би трябвало да понижава с всяко едно повторение на упражнението.

Допълнителни препоръки:
Помогнете си като употребявате слуховата си памет, добавяйки и стъпка “изговори ” към упражнението. Можете също по този начин да запишете думите и да пускате звукозапис, до момента в който ги запаметявате. Използвайте цветове – може да наблегнете всички думи от мъжки жанр или всички епитети имена в идентичен цвят, с цел да ги разграничавате.

2) Научете всичко!

Тази техника е доста подобаваща за хора, които в действителност желаят да се потопят в езика, който изучват. Научавайте нова и разнообразна лексика, като носите речник на всички места със себе си (всъщност най-вероятно към този момент го вършиме – съвсем всяко мобилно устройство в днешно време разполага с такъв). Когато се натъкнете на нови думи – отбелязвайте ги. Те образуват дневния Ви лист, който по-късно да научите. Потърсете нови обстановки, текстове или видеа, където думите се използват, с цел да затвърдите знанията си. Продължавайте, до момента в който не запомните всички думи от дневния лист (или 70-80% от тях … това зависи от Вас ). След това намерете нов източник на непознати думи. Паметта Ви ще стартира да образува връзка сред източника и лексиката, позволявайки ви да запомните думата посредством мястото, където сте я научили.

3) Флашкарти.

Флашкартите са идеалният метод за учене при хора с добре развита образна памет. Можете да си извършите сетове, комбинирайки изображение и текст на съответната непозната дума, изписана на български и на езика, който изучавате или пък просто да изпишете думите. Различните цветове тук ще са ви от изключителна изгода!

Това, което отличава тази техника от първата, за която писахме малко по-нагоре, е фактът, че не може да разчитате на запаметяване на думите поред – думите се дават на инцидентен принцип и ще би трябвало да реагирате бързо. Това може да се окаже малко мъчно за Вас, само че пък въпреки това – какъв по-добър метод да се подготвите за същинския живот?

4) Работете с подтекст.

Изследвания, свързани с действието на паметта потвърждават, че построяването на връзки и асоциации сред информацията ни оказва помощ да запомняме. Начинът да оползотворим тази информация е да я използваме. Класическа техника за запаметяване е да обвързваме всяка дума с ослепителен облик. Дори може да се сетите за забавна и занимателна история, която да свързвате с дадената дума.

Препоръчваме ви да работите върху тематики. Например може да се фокусирате върху готварството за няколко седмици или върху друга сфера, която е забавна за Вас. По този метод ще срещате най-често употребяваните думи по няколко пъти и по този начин ще научите и техните разнообразни използва.

Както и при стъпка номер 2, по този начин и тук - основен миг е да се потопите в езика напълно. Пишете цялостни фрази с определената от Вас непозната дума. Използвайте я 5 пъти по време на даден диалог. Дори може да настроите Facebook профила си на конретния непознат език - всичко, за което се сетите, би могло да Ви сблъска с непознатите думи в техния подтекст и да Ви бъде от изгода за по-лесното им научаване.

5) Самозалепващи листчета.

Самозалепващите се листчета са направени, с цел да ни припомнят за разнообразни неща и несъмнено би трябвало да ги използваме за това! Слагайте лексика с подтекст на стратегически места, които виждате всеки ден или си пишете напомнящи бележки на езика, който изучавате. След седмица, виждайки " Guten Abend, Gute Nacht " на огледалото си всеки ден, сигурно няма да възприемате тези изречения като нещо непознато.

6) Учете посредством филология.

Повечето думи са формирани от други. Тази стъпка изисква малко повече подготовка, само че ще издигне метода, по който изучавате новата лексика, на напълно ново и високо равнище. Изследвайте словообразуването на думите - представките и наставките, корените на думите и общите източници на генезис на лексиката. Много от европейските езици са основани на латинския и думите се разграничават единствено по няколко срички. Изключително потребен способ е потреблението на така наречен “лексикални пирамиди ”, при които следим по какъв начин с един корен се образуват голям брой думи.

Например: Корените “ven ”, “veni ” и “vent ” са от латинския глагол venire, който значи “идвам ”. Teзи корени се срещат в доста думи на британски език: adventure, convention, inconvenient, prevent, intervene, event и други, които се образуват, като се прибавят избрани представки, даващи характерно значение на думата.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР