След като президентът и вицепрезиднтът се обявиха срещу изграждането на

...
След като президентът и вицепрезиднтът се обявиха срещу изграждането на
Коментари Харесай

След отпора от страна на президентството: Премиерът разпореди отмяната на решението за частната детска болница

След като президентът и вицепрезиднтът се оповестиха против построяването на частна детска болница в София, министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде анулирано признатото през вчерашния ден решение за основаване на „ Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Мама и Аз “ в гр. София, оповестиха от пресцентъра на служебния кабинет.

" Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако отчетът за анулация на решението не бъде подаден през днешния ден от министъра на опазването на здравето, министър председателят Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на опазването на здравето Галя Кондева да бъде освободена от поста ", оповестяват още от пресслужбата на Министерски съвет.

По-рано през днешния ден президент и вицепрезидент обявиха, че не одобряват решението за създаване на частна детска болница в София. " Здравеопазването, изключително детското, би трябвало да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес ", съобщи през днешния ден Румен Радев. Той счита, че служебната власт " вместо да придвижи плана за национална детска болница напред, оказва помощ на превръщането на една общественозначима идея в частна ".

Държавният глава счита още, че " решението затвърждаване практиката опазването на здравето да работи на правилото на облагите, а не в социална изгода ". " Призовавам държавното управление да премисли взетото решение, а народните представители да упражнят контрола върху дейностите на изпълнителната власт, за който поеха отговорност ", споделя той в позиция, публикувана от прессекретариата на президента.

И вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи пред публицисти в Първомай, че е била сюрпризирана от решението на служебния кабинет за построяването на частна детска болница в София, съобщи БНР.„

Много държавни управления се пазеха от това да подпишат сходен контракт. Дано претекстовете на Димитър Главчев са задоволително безапелационни, сподели Йотова.

" За мен това беше изненада, тъй като цялата философия на смяната в Конституцията, на текстовете, това бяха най-малко претекстовете на тези, които бързаха по време на един различен огромен празник - навечерието на Коледа да одобряват тези промени. Беше за това, че служебните кабинети би трябвало да извършват най-важната си функционалност - да приготвят транспарантно и почтено осъществяване на избори. Това са огромни решения, съществени решения. Единственото нещо, което мога да разясня, е, че частната болница не би трябвало да отстрани или заплашва градежа на детската болница, на държавната детска болница, която генерации българи чакаме ", безапелационна бе вицепрезидентът.

Държавната болница би трябвало да бъде издигната, съобщи Йотова.

" Но, това по какъв начин да бъде издигната, по какъв начин да бъде устроена по-късно и в случай че дава задоволително благоприятни условия и претекстове на положителните педиатри, аз мисля, че те ще предпочетат държавната болница, а всичко останало е на съвестта на служебния кабинет, който подписа това решение ", заключи вицепрезидентът.
" Нелогично решение "
ПП-ДБ ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС за инспекция на изискванията, при които е издадено разрешението, както и на разбора на потребностите от откриване на частна детска болница. Призоваваме президента, назначил служебното държавно управление, и премиера Главчев да подхващат дейности за отдръпване на взетото решение. Това оповестиха в позиция от " Продължаваме Промяната " - " Демократична България ".

От партията напомнят, че през вчерашния ден служебното държавно управление е взело решение да утвърди основаването на частна детска болница в София. Според ПП-ДБ това е нелогично решение, което обаче не е изненада.

" Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е идея от голямо значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за пробутване на частни ползи. След 10 месеца отпред на едно държавно управление в комплицирана настройка кабинетът Денков уточни решение, само че съпротивата беше голяма. Сега всички схванаха за какво. Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско опазване на здравето и се бореше против нашите решения за основаване на Национална детска болница, през днешния ден си обезпечи политическата поддръжка за основаване на болница от частен вложител ", декларират от обединението.

Според ПП-ДБ построяването на частна болница във типа, в който през вчерашния ден Министерският съвет реши, опорочава идеята за национална болница , която да обезпечи безотказен достъп на всички нуждаещи се.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР