На новите управляващи в Република Северна Македония предстои тежък сблъсък

...
На новите управляващи в Република Северна Македония предстои тежък сблъсък
Коментари Харесай

Кючуков: На новите управляващи в РСМ предстои тежък сблъсък с реалностите в ЕС

На новите ръководещи в Република Северна Македония следва тежък конфликт с действителностите в Европейския съюз.

Това сподели дипломатът Любомир Кючуков, някогашен заместник-министър на външните работи, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

" От една страна ще бъдат притиснати от личните си обещания да предоговорят преговорната рамка с Европейски Съюз, а от друга - от практическата неспособност това да се случи ", изясни той.

Кючуков добави, че единственото нещо, което е задоволително окончателно предопределено, е, че действителните договаряния на РСМ за участие в Европейски Съюз няма да стартират, до момента в който не бъде изпълнено предварителното изискване за смяна на Конституцията и включването на българите като част от народ в нея.

Според Любомир Кючуков на политиците от ВМРО-ДПМНЕ евентуално ще им се наложи " да създадат завой и да убеждават личните си гласоподаватели, че това е в полза на страната ":

" Първо, с цел да сформира ВМРО-ДПМНЕ държавно управление, за което да получи и поддръжката и на албанска партия.... И второ - с цел да не блокират връзките с Брюксел, тъй като, когато става дума за начало на преговорния развой, проблемите към този момент не са сред София и Скопие, а сред Скопие и Брюксел ".

Дипломатът акцентира, че Европейски Съюз към този момент дава сигнали, че е податлив да раздели Албания от РСМ в преговорния развой.

" Разделянето на двете страни обаче основава заплаха от районно напрежение и вътрешно политическа дестабилизация в РСМ, в това число през призмата на ново етническо опълчване ".

Кючуков позволи процесът на разширение на Европейски Съюз в посока на Балканите да се интензифицира с претекст да не бъде позволено въздействие на Русия:

" Вероятно е някоя страна, тук главен претендент е Черна гора, да получи " зелена светлина " за участие. Но въпросът дали и по кое време тези процеси ще бъдат финализирани за всички страни от Западните Балкани остава провесен.... Преговори ще има, само че, както обичат да споделят в Брюксел, ще са с отворен край ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР