Нямаме право да препродаваме в страни от ЕС продукти, произведени

...
Нямаме право да препродаваме в страни от ЕС продукти, произведени
Коментари Харесай

Експерт: Забраната за износ на „Лукойл“ трябва да намали цените

Нямаме право да препродаваме в страни от Европейски Съюз артикули, създадени в „ Лукойл Нефохим “ от съветски нефт. Идеята да получим тази отстъпка беше да успеем да покрием личните си потребности, а не да бъдем задна малка врата, през която съветския нефт да влиза косвено на европейския пазар.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Констанца Рангелова, специалист в Центъра за проучване на демокрацията.

Ембаргото е за всевъзможен тип на импорт на съветски нефт. Дали ще бъде по тръбен път или по морски няма никакво значение. Идеята е, че България е единствената страна, която има достъп по морски път, за разлика от другите страни от Централна и Източна Европа, които имат тръба за съветския нефт. Това значи, че елементарно можем да си доставим различен тип нефт и все пак получаваме тази отстъпка.

 
Изнасянето на модифицирани артикули ще бъде нарушаване на по този начин контрактуваната ни отстъпка от ембаргото. Със сигурност ще има някакви отрицателни последици за нас.
Приказките за нарастване на цените са просто смешни, тъй като всеки, който има минимални стопански знания или логичност, знае, че когато пазарът се изпълни с доста артикули от нещо, цената нормално потегля надолу, а не нагоре.

Не е правилно, че рафинерията ще би трябвало да понижи потенциала си, тъй като имаме образец от пандемията когато търсенето беше занижено и доста от рафинериите бяха принудени да занижат производството си. Въпреки това нито една от тях не е затворила вечно.

 
Тоест ние сме в една обстановка, в която ни заплашват, че нещо ще се случи с концепцията да получат някакви дивиденти от това. В случая на „ Лукойл “ – те желаят да продължат да изнасят, тъй като в случай че нямат право да изнасят значи, че тук ще имат по-ниска цена, тъй като ще има доста огромно предложение и няма да могат да вършат повече доходи, които да изнасят към Русия.
Елементарната стопанска система е когато предлагането се усили, цената да спадне.

Историята с налозите е доста забавна. „ Лукойл “ доста дълго време не плащаше никакви налози. Моментът, в който започнаха да заплащат налози беше към 2020 година, когато смениха бизнесмодела си. Те дълги години работеха сякаш на загуба и когато започнаха да работят на ишлеме, започнаха да получават закрепена сума, която им разрешава да работят на някакъв въпреки и най-малък доход. И на този доход да заплащат някакъв налог. Сега те споделят, че ще се върнат на остарелия модел и ще плащаме налози. Обаче по този начин се връщаме на остарялата система, при която посредством трансферно ценообразуване от единия джоб се поставя една цена, поле друга, трансферират се неща и най-после се оказва, че рафинерията е на загуба. Всички тези обещания, че ще се заплащат огромни налози следващата година са с някакви условия, които ще бъдат употребявани, с цел да се оправдае това следващата година, когато рафинерията каже: „ Съжаляваме, само че ние сме на загуба “.

Единственият вид да получаваме налози е да сложим рафинерията под надзор, тъй че да може да се види това трансферно ценообразуване да бъде спряно. В момента й се разрешава да прави счетоводни фокуси, при които да излиза на загуба. Държавата със своята златна акция може да упражни малко по-строг надзор над метода, по който рафинерията се ръководи. Независимо кое държавно управление е на власт, то значително обслужва ползите на тази рафинерия.

По отношение на разисквания таван на цената на газа за Европейски Съюз, Рангелова счита, че вършим една административна акробатика, която няма да докара до никакъв резултат.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР