Няма замърсяване с радиоактивни вещества на площадката на АЕЦ Запорожие.

...
Няма замърсяване с радиоактивни вещества на площадката на АЕЦ Запорожие.
Коментари Харесай

Радиационната обстановка в България е нормална

Няма замърсяване с радиоактивни субстанции на площадката на АЕЦ " Запорожие ". Радиационната конюнктура в България е естествена. Това сподели ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Цанко Бачийски, базирайки се на информацията, която е получена от Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна, заяви Българска телеграфна агенция.

По думите му от началото на военните дейности не се следи смяна на радиационната конюнктура в България.

Съобщенията са, че след обстрела нощес, в региона на атомната централа, е имало пожар, който към този момент е загасен.

" Няма промени в радиационната конюнктура, няма наранени здания на реакторните установки. Системите за сигурност работят и са в подготвеност ", добави Бачийски.

Председателят на АЯР уточни, че в най-голямата нуклеарна централа в Европа има 6 енергоблока от вида ВВР 1000. Той изясни, че първи блок е спрян за планов годишен ремонт преди началото на военните дейности на територията на Украйна. Втори и трети са спрени и е почнало тяхното разхлаждане вследствие на тази среднощна офанзива, което, по думите на Бачийски, са естествените дейности на операторите, които са длъжни да го създадат, в случай че почувстват опасност за нуклеарната сигурност. Четвърти блок продължава да работи на намалена мощ - 690 мегавата, добави той, уточнявайки, че не всички атомни централи в Украйна работят на цялостна мощ. Това зависи от нуждата от електрическа енергия в страната. Пети и шести блок са разхладени и не работят, добави Бачийски.

От известието на украинския регулатор е ясно, че въпреки всичко централата е под контрола на съветските въоръжени сили, само че операторите извършват своите отговорности в сходство с така наречен софтуерни регламенти и процедурите, които подсигуряват безвредна употреба, осведоми ръководителят на АЯР. Според Бачийски в тази обстановка няма непосредствена заплаха за радиоактивно замърсяване нито на площадката на Запорожката АЕЦ, нито в покрайнините на централата.

" Радиационната конюнктура в България също е естествена, само че това не значи, че всички ние не изпитваме терзания за това, което се случва ", посочи Бачийски.

Той напомни, че в самото начало на военните дейности генералният шеф на Международната организация за атомна сила е имал послание, в което е показал, че е неприемливо да бъдат атакувани нуклеарни блокове и това е съществено нарушаване на Хартата на Организация на обединените нации и интернационалните контракти.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР