Няма съобщени тежки странични реакции при ваксинираните деца у нас, съобщи

...
Няма съобщени тежки странични реакции при ваксинираните деца у нас, съобщи
Коментари Харесай

Няма съобщени тежки странични реакции при ваксинираните деца у нас |

Няма обявени тежки странични реакции при имунизираните деца у нас, съобщи по БНР директорът на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) Богдан Кирилов.

8 са известията за леки странични реакции при имунизираните деца от 12 до 18 години. Те са отминали след 48 часа, посочи той. 

500 деца до 11 години са имунизирани у нас, от 12 до 15 години - 11 000, а от 16-17 години още 10 хиляди са ваксинирани против ковид. По думите на Кирилов и за новите ваксини, в сходство с рекомендациите, фирмите би трябвало да дават педиатричен проект, след приемането на позволение за приложимост.

Директорът на ИАЛ увери, че хапчето против ковид на " Пфайзер " ще бъде налично у нас. 

Вчера Европейската организация по медикаментите (ЕМА)  Той ще се ползва в ранните стадии на заболяването и ще бъде предопределен за пациенти, които са с риск от затруднения.

Кирилов сподели още, че до края на февруари се чака позволение от ЕМА да получи и таблетката на " Мерк ".

" Все още не мога да кажа какви ще са количествата, само че са направени всички нужни стъпки от Министерство на здравеопазването да получим медикаментите по едно и също време с всички страни - членки ", уточни Богдан Кирилов.

По думите му през март у нас ще бъде доставена първата антигенна ваксина на " Новавакс ". Към момента в нито една страна - членка няма осъществени доставки от нея.

Кирилов посочи, че данните сочат 90 на 100 резултатност на имунизацията на " Новавакс "  срещу симптоматично и тежко протичане, като първичните данни демонстрират и резултатност по отношение на разновидността " Омикрон ", само че са нужни още клинични изследвания, тъй като имунизацията не е прилагана в доста страни. Компанията би трябвало да даде и тези данни на ЕМА в идващите седмици.

Очаква се утвърждение и за другата антигенна ваксина - на компаниите " Sanofi/Glaxo ", добави Богдан Кирилов. България е декларирала и 10 000 дози за инактивираната ваксина на " Валнева ", само че към момента няма дефинитивни данни от клиничните изпитвания, само че към средата на годината би следвало да има дефинитивна оценка.

България готви подаяние от 250 000 дози от имунизацията на " Пфайзер/Бионтех " за Босна и Херцеговина, стана ясно още от думите на Богдан Кирилов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР