Няма раздори, има различия, амбицията е да има 180 гласа

...
Няма раздори, има различия, амбицията е да има 180 гласа
Коментари Харесай

Атанас Славов: На срещата с ГЕРБ-СДС представихме нашия проект за конституционна реформа

Няма раздори, има разлики, упоритостта е да има 180 гласа за конституционна промяна. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов.

В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формула за съглашение, то не е съдружно, само че е търсене на единодушие за съответни законопроекти и политики, сподели Славов. Представихме нашия план за конституционна промяна на срещата с ГЕРБ-СДС. Нашата цел е да има България реформаторско ръководство, акцентира правосъдният министър.

“По отношение на конституционните промени се съгласихме, че би трябвало да има три акцента - първо цялостно делене на Висш съдебен съвет на обособен правосъден и на обособен прокурорски съвет, ограничение на функционалностите на основния прокурор и въвеждане на някаква форма на самостоятелна конституционна тъжба на директен достъп на жителите до Конституционен съд ”, добави Славов.

“Обединихме се, към концепцията, нашата упоритост е юли месец да има иницииран план за конституционните промени ”, разгласи той.



“Амбицията ни е да се случат конституционните промени, това е и поръчка на съществуването на кабинета, това легитимира ръководството и се надявам да бъде реализирано това и диалогът ще премине и през конституционната комисия. Амбицията е за 180 гласа и по тази причина идващите дни в Народно събрание предстоят срещи и с Българска социалистическа партия и с Има Такъв Народ ”, уточни Славов.

“Относно управническата стратегия огромна част от нещата са контрактувани в предишни диалози, би трябвало да се изчистят и синхронизират позициите ”, посочи правосъдният министър.

“В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формулата за такова съглашение, то не е съдружно, само че е търсене на единодушие за съответни политики и законопроекти, с цел да имаме реформаторско ръководство ”, акцентира Славов.

По отношение на това до какво може да докара решението на Конституционен съд по отношение на питането на някогашния основен прокурор за измененията, които доведоха до отстраняването му с 13 гласа, Славов отговори:

“Може да се спрат почнали процедури в самия Висш съдебен съвет да вземем за пример процедурата за избор на нов основен прокурор. В рамките на седмицата - четвъртък или петък ще сезирам Върховен касационен съд по повод избора на Сарафов ”, сподели още Славов.

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР