Няма отговор на въпроса защо се спира плановият прием в

...
Няма отговор на въпроса защо се спира плановият прием в
Коментари Харесай

Болничната асоциация: Защо се спря плановият прием – никой не казва


Няма отговор на въпроса за какво се стопира плановият банкет в лечебните заведения. Аргументът, че би трябвало да се пазят кревати за пациенти с COVID-19 не устоя, тъй като тези кревати един път избрани, по този начин или другояче се пазят.

Това съобщи в изявление за БГНЕС юрист Свилена Димитрова, която е ръководител Българска Болнична Асоциация ( ББА ).

ББА си слага за цел да бъде обединител на лечебни заведения те. Към момента членове на асоциацията са частни и общински болнични заведения. От асоциацията считат, че решението на здравния министър за прекъсване на плановия банкет и плановите интервенции в лечебните заведения може да е по-опасно за пациентите от повода за взимането на това решение. Те смятат, че няма причини, които да поддържат такава стъпка и призоваваха заповедта да бъде преразгледана.

Година откакто у нас бяха регистрирани първите случаи на COVID-19 , наблюденията на ББА демонстрират, че лечебни заведения те са основали организация, тъй че проблеми, които са били регистрирани при първата и втората вълна да не се повтарят.

„ Има, несъмнено, някои сегменти, по които ние нямаме доста благоприятни условия за реакция и колкото, и да сме наясно с проблематиката, нямаме бързо решение. Такъв проблем е въпросът с личния състав. Колкото повече се усилва броят на приетите в болница пациенти, това значи и ангажиране на по-голям брой медицински експерти, лекари, сестри и санитари в COVID-отделенията. Надявам се да няма лечебни заведения, които да останат без лекари, които да влизат в COVID-отделенията, както се случи при втората вълна “, уточни Свилена Димитрова.

Отново се появяват проблеми, свързани с доставките.

„ Касае се за закъснение на някои лекарства или тяхната липса. Бяхме сигнализирани от разнообразни членове за такива проблеми. Така че се надявам Министерството на здравеопазването да откри доста бърз метод да реагира. Става въпрос за Ремдисивир – едно от медикаментите, които най-масово се употребяват. Такъв случай има от Русе, като следва да уточним дали това са единични забавяния или става въпрос за по-генерален проблем за цялата страна “, акцентира ръководителят на ББА.

По време на тази трета вълна тя получава информация, че всеобщо пациентите се нуждаят от кислородотерапия.

„ Това значи, че би трябвало да се обезпечи обезпечена доставка на О2. Още работим по това да забележим дали има проблеми с доставката на О2, каквито единични сигнали получихме “, акцентира тя. Ако има такава информация, ще се алармират първо институциите.

Председателката на ББА уточни, че е значимо разкриването на кревати за COVID-19 да се прави съгласно нуждата.

„ Получава се един доста под напрежение миг, когато е избран по-голям брой кревати от нужния и избрани лечебни заведения блокират квота за COVID-19 , без да имат запълненост с пациенти. На тези кревати те не могат да лекуват никой. Това е нещо, което не би трябвало да се случва “, акцентира тя и добави: „ Има лечебни заведения , които са блокирали по 30-40% от кревати та – приказвам в София, защото в столицата има по-голям брой лечебни заведения и кревати та им не са заети, само че те не могат да лекуват нуждаещи се от други болести ”.

Точно по тази причина споделям, че аргументът: „ Спираме плановия банкет, тъй като би трябвало да запазим кревати за COVID-19 ” не устоя. Леглата за COVID-болни постоянно се пазят, плановият банкет няма нищо общо. Но когато комбинираме двете неща и НЗОК ограничи и плановия банкет, и броя на кревати та, то тогава аз задавам въпроса: Какво да вършат останалите пациенти, които страдат от други болести? Ние забравихме за тях в последната година, не знаем какъв ще е резултатът от това “, съобщи юристът.

Председателката на ББА уточни, че артикулирането в обществото, че плановият банкет се стопира за множеството хора значи автоматизирано, че те не могат да потърсят болнична помощ и изобщо лекуване, без значение по какъв начин се усещат.

„ Това в действителност не е по този начин, тъй като остава опцията за незабавните и неотложни случаи да потърсят помощ, само че всеобщо това не се знае. От друга страна лечебните заведения са изправени пред доста съществено предизвикателство, тъй като от една страна занапред ни предстоят диалози с НЗОК по какъв метод ще бъде уравновесено финансирането на лечебните заведения. Определени от тях към този момент получиха спомагателна помощ, само че не всички “, уточни Димитрова и добави: „ Болниците имат личен състав за прехрана, имат режийни разноски. Това не са организми, които могат да съществуват в някаква безтегловност ”.

По думите ѝ заповедта най-малкото не е съобразена с мнение на лечебни заведения те, а също не е съобразено и с мнението на пациентите, тъй като доста пациентски организации са излезли с позиции срещу това ново прекъсване на плановия банкет.

„ Винаги сме казвали, че значими решения би трябвало да се вземат взаимно с тези, които са на първа линия, а лечебни заведения те са там. Опитваме се да създадем нещо като болничен съвет – обединени с останалите болнични сдружения, и това е нашето обръщение: думата ни би трябвало да бъде чута, тъй като ние сме там дружно с пациентите. В последна сметка с времето и ограниченията за предотвратяване бяха овладени, всеобщо личният състав в лечебните заведения мина имунизация, тъй че причини за заразяване в болница аз към този момент даже и не слушам, аргументът, който чух беше: „ Да се пазят кревати за Коронавирус ”. Но тези кревати към този момент един път избрани, по този начин или другояче те си се пазят, за какво да стопираме плановия банкет? Нямам отговор на този въпрос “, съобщи тя. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР