Няма опасност за местните хора и туристите от мазутния разлив

...
Няма опасност за местните хора и туристите от мазутния разлив
Коментари Харесай

Няма опасност от мазутния разлив на потъналия преди 100 г. кораб

Няма заплаха за локалните хора и туристите от мазутния разлив от потъналия в Созополския залив преди 100 години транспортен съд „Мопанг“. Това стана ясно на брифинг в Бургас, даден от екоминистъра Нено Димов, транспортния министър Ивайло Московски, кмета на Бургас Димитър Николов, регионалния шеф Вълчо Чолаков и градоначалника на Созопол Панайот Рейзи.

Корабът лежи на дъното от век, само че поради последните мощни стихии и корозията, резервоарът му е „пуснал“ мазутно леке, което паникьоса летовниците.

„Мопанг“ е бил товарен транспортен съд, издигнат в корабостроителница в Ню Джърси през 1920 година. Потъва година по-късно, откакто попада на мина в нашия залив. На борда му е имало товар от шевни машини и обувки, които е трябвало да разтовари в Бургас.

Със супермодерна технология ще се ограничи разливът от потъналия транспортен съд, сподели министър Нено Димов. Оградената повърхност на разлива е в радиус към 450 кв.м. В акцията по почистването и източването на горивото от резервоара ще се включат и водолази, а две компании могат да предложат технология за източване на мазута.

Според министър Ивайло Московски сходен проблем се случва за първи път. Предполага се, че става дума за към 100-150 тона мазут.

В неделя е взета проба от Морска администрация и е изпратена в лаборатория в Плевен. Концесионерите в близост са инструктирани да почистват плажовете, само че съгласно кмета на Созопол Панайот рейзи, изплувалите неотдавна мазутни топчета край къмпинг „Градина“ не сап от „Мопанг“.

Кметът на Бургас Димитър Николов акцентира, че корабът е идвал от Истанбул за Бургас и затова е бил изразходил по-голямото количество гориво.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР