Няма нарушение на Закона за радиото и телевизията в предаването

...
Няма нарушение на Закона за радиото и телевизията в предаването
Коментари Харесай

СЕМ няма да налага санкции на БНР за Политически НЕкоректно на 10 април

Няма нарушаване на Закона за радиото и малкия екран в предаването " Политически неточно ", излъчено на 10 април с водещ Петър Волгин. Това сподели наблюдението, осъществено от Съвета за електронни медии, съобщи БНР.

 

Това значи, че Съвет за електронни медии няма да постанова наказания на публичното радио в тази връзка, защото няма законови учредения за това.

 

Според медийния регулатор обаче са нарушени Етичният кодекс на българските медии и Правилникът за публицистичната активност на Българското национално радио.

 

Причината за мониторинга беше съобщаването на непотвърдена информация за кораба " Царевна ".

 

В съвещанието взе участие и генералният шеф на БНР Милен Митев. Той разгласи, че още този месец следва приемането на нови публицистични стандарти в публичното радио.

 

" В които се плануват механизми за реакции, в това число в сходни случаи. Например, във връзка с съответния случай е планувано, когато водещ желае да показа непроверена информация с концепцията, че това е от изключително значение за обществото, това да може да се случва единствено след утвърждение на основния редактор. Т.е. да се вкара една форма на второ мнение, втори обзор, с цел да не се допусне опцията единствено основано на преценката на един човек да бъде споделена информация, която може, че в действителност дезинформира и подвежда обществото ", сподели Милен Митев.

 

БНР не може да бъде осъдено за дезинформация, тъй като такива текстове в Закона за радиото и малкия екран няма, стана ясно на съвещанието.

 

Председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева беше безапелационна:

 

" Как си представяте, че Съветът за електронни медии ще бъде органът, който ще каже кое е правилно и кое не е, кое е дезинформация и кое не е. Кой ни го е дал това право да кажем кое е дезинформация, къде написа, че може да глобяваме който и да било, тъй като  говори погрешни неща. Съвет за електронни медии не е стопанин на истината. Съвет за електронни медии е регулатор по наличието. Съвет за електронни медии гледа дали се съблюдава плурализма в публичните медии ".

Снимка: БНР
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР