Няма магическа формула за блажен живот, свободен от стрес“, признава

...
Няма магическа формула за блажен живот, свободен от стрес“, признава
Коментари Харесай

Време за четене: „Жизненост всеки ден“ ни учи как да превърнем стреса в сила

„ Няма магическа формула за благословен живот, свободен от стрес “, признава лекар Саманта Бордман в книгата си „ Жизненост всеки ден “ . Това проникновено и вдъхновяващо четиво, в което най-сетне психиатър ни споделя, че н егативните страсти са част от пълноценния живот и могат да бъдат употребявани за положително, към този момент е налично на български език с логото на издателство „ Кръг “.

Саманта Бордман прекатурва концепцията за самопомощ в първата си творба, която неслучайно е бестселър измежду наръчниците по приложна логика на психиката . Преводът е на Владимир Германов, а корицата – на Наталия Чайкина.

Ако желаете да живеете по-пълноценен живот и да превърнете претрупаните дни в смислени , книгата на Саманта Бордман е тъкмо това, от което се нуждаете. „ Жизненост всеки ден “ е една част записки, една част мъдрост от дълготраен опит като психиатър и една част научни доказателства. Авторката споделя практични и постижими тактики, които усъвършенстват дните ни и построяват резистентност, като ни учат по какъв начин да „ разчитаме “ другите, по какъв начин да поддържаме връзка с тях по-здравословно, по какъв начин да заявяваме себе си и по какъв начин да оказваме помощ.

„ Без усмихнати лица. Без дъги. Без еднорози. Обещавам. Книгата ми не размахва пръсти и не провокира виновност. Думата „ би трябвало “ не участва в моя речник “ , твърди Бордман.

„ Стресът, фрустрациите и разочарованията са неизбежни – изяснява тя – в случай че не си конструирате изцяло предпазено и изолирано от действителността всекидневие. “ Преодоляването на пречките в живота изисква психическа еластичност. Онова, което подхранва гъвкавостта, е жизнеността – позитивното възприятие за жизненост и сила, което е в основата на благоденствието. Това не е качество, с което хората се раждат.

„ Да я притежаваш не е въпрос на шанс. Тя не е в главите ни, а се генерира от преднамерените ни дейности. Независимо дали сме на двайсет или на осемдесет, жизнеността ни оказва помощ да извлечем максимума от всеки един ден. “

Ключът към намирането на задоволство, съгласно Бордман, е освен посредством фокусиране върху себе си, само че и посредством ангажиране с другите и със света в близост, който е по-голям от нашия личен.

„ Ако сте депресирани или изтощени, тази книга ще ви даде на практика хрумвания за справяне. А даже да процъфтявате, тя ще ви напомни скъпи препоръки за поддържане на силата “, написа известният психолог Адам Грант.

Доктор Саманта Бордман има 15-годишен опит като психиатър в Ню Йорк. За себе си споделя, че се е специализирала в това да поправи счупеното и да укрепи мощното. Като експерт по положителна психиатрия тя не се концентрира просто върху диагностицирането на заболявания и лекуването на човеци с психологични болести, а употребява по-широк метод, като се концентрира върху поддържането на благосъстоянието и здравословния живот. Научните ѝ знания са съчетани с дълбока съпричастност към човешките проблеми. Тя оказва помощ на пациентите си да намерят мощ в напрежението и здраве в заболяването. Страстно проповядва развиването и поддържането на жизнеспособност, която покачва устойчивостта.

 книга Издателство Кръг Издателство Кръг
 12 потребни книги, които ще ти бъдат от помощ  12 потребни книги, които ще ти бъдат от помощ  12 потребни книги, които ще ти бъдат от помощ  12 потребни книги, които ще ти бъдат от помощ
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР