Няма данни за яйца, заразени с фипронил, на българския пазар.

...
Няма данни за яйца, заразени с фипронил, на българския пазар.
Коментари Харесай

Няма данни за яйца, заразени с фипронил, на българския пазар

Няма данни за яйца, инфектирани с фипронил, на българския пазар. Засега имаме нотификация единствено за една партида яйчен прахуляк, сподели в предаването „ Тази сутрин” по bTV доктор Камен Николов, шеф на Областната дирекция на БАБХ – София-град.

„ Яйцата са със период на валидност 28 дни, ние към този момент сме на 40-ия ден от рецесията. Така че шансът да попаднат яйца на българския пазар е минимизиран”, счита Николов.

Опасният яйчен прахуляк е бил вложен в 25 тона сладолед и сладоледени артикули и 9 тона майонеза. Всички количества от творби артикул са изтеглени и рискът за потребителя е най-малък, увери Николов.

„ До края на тази седмица ще се обясни какви количества са отишли на пазара”, добави той, като по думите му те не са огромни.

--> От петък работи заповед да се извършат инспекции в 3 посоки – всички хранилища, които получават артикули от целия Европейски Съюз, съдържащи яйца и яйчен прахуляк, производителите на артикули, които влагат такива продути, и всички производители на яйца и всички птицеферми за съществуване и възможна приложимост на фипронил.

След 31 август ще стане ясно какви са резултатите.

„ Тези 500 кг яйчен прахуляк са дистрибутирани единствено в 2 индустриални предприятия в България – едното създава сладолед, а другото – майонеза”, разяснява той.

По думите му в готовия артикул се влагат дребни количества от рисковия яйчен прахуляк, също така сладоледът и майонезата не са съществени хранителни артикули.

„ По данни на СЗО фипронилът е умерено отровен препарат, употребява се за битка против бълхи, въшки и хлебарки, само че е неразрешен за приложимост в репродуктивни животни, в тази ситуация както са кокошките. Затова няма горна и долна граница за риска от този препарат”, сподели Николов.

„ Трябва доста огромно количество да се изяде, с цел да се реализира нежелателен за здравето резултат. В случая приказваме за извънредно дребни количества, вложени в готовия артикул – 0,9 до 2,9 г на 100 г продукт”. За да се получи неподходящ резултат, би трябвало да изядете големи количества всеки ден в продължение на дълго време. Не познавам човек, който да яде големи количества майонеза или сладолед всеки ден”, уточни специалистът.

Той посочи, че фипронилът оказва неподходящ резултат върху бъбреците, черния дроб и нервната система.

„ Тези 500 кг идват през март в България. Целият проблем стартира от 20 юли т.г., когато Белгия осведоми, че от Холандия са получени яйца с фипронил. В България първата нотификация идва на 18 август”, означи Николов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР