Няма да се прави повторна проверка на кворума, каза председателят

...
Няма да се прави повторна проверка на кворума, каза председателят
Коментари Харесай

Очаквано Парламентът не сърба кворум за енергийното вето на Радев...

Няма да се прави повторна инспекция на кворума, сподели ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Той разгласи, че в 13:00 часа ще има председателски съвет.

 

След като на 19 октомври върху промените и допълненията в Закона за енергетиката, признат от Народното събрание на 5 октомври, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков свика изключително съвещание за на следващия ден - 27 октомври.

 

Вчера обаче Българска социалистическа партия съобщи, че няма да взе участие в утрешното изключително съвещание на Народното събрание.

 

" Възраждане " обявиха същата позиция.

 

Вчера водачът на Политическа партия предишна позиция на Политическа партия, че групата на ПП-ДБ няма взе участие в съвещанието на следващия ден. 
 
Една от точките в това съвещание е точно разискване на ветото на президента и възможното му приемане или отменяне.

 

Чрез измененията в Закона за енергетиката се вкарва либерализация на пазара на ток от 2026 година. Според Радев това ще докара до внезапен скок на цените към началото на 2026 година, което е измежду главните аргументи за ветото.

 

Нов скандал на хоризонта по ИТН-ейски

 

Преди още да бие звънецът и да стане ясно дали ще бъде събран кворум, с цел да бъде извършено изключителното съвещание, в коридорите на Народното събрание към този момент имаме скандал, за който оповестиха таман депутатите от " ИТН ".

 

" Преди старта на съвещанието е бил извършен председателски съвет. На него е бил прегледан отчет на ДАНС, изпратен до ръководителя на Росен Желязков. В този сигнал се съдържа информация, че на 25 октомври, 2 дни откакто ЦИК направи обществено генериране на хеш кода, който е основен за отбрана на машините, с които ще се гласоподава, заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнев е бил сниман от охранителна камера да влиза в залата, да повтаря цялата процедура и да я снима с телефона си ", обявиха от Има Такъв Народ, съобщи БНР.

 

По този метод съгласно Има Такъв Народ изборите са опорочени, не трябва да се гласоподава с машини и по същината си това най-малко, което сподели ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, става дума за държавен прелом.

 

По думите на ръководителя на Народното събрание Росен Желязковин на съвета е с изключение на представители на Има Такъв Народ, е имало и депутати от " Възраждане ", а ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

 

Тошко Йорданов сподели, че ще извикат за чуване в Народното събрание вицепремиерът Мария Габриел, която сега замества а премиера Николай Денков, който не е в страната поради присъединяване в съвещание на Европейския съвет в Брюксел. " При липса на кворум тя може да бъде извикана на чуване в председателския съвет ", означи Йорданов.

 

Председателски съвет в 13:00 часа

 

" На председателски съвет от 13.00 часа ще бъдат разисквани тематики, свързани с националната сигурност и изборния развой, както и решения, засягащи консолидацията на виновните институции за гарантиране на изборните права на жителите ". Това разгласи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, откакто стана ясно, че изключителното пленарно съвещание няма да се организира, заради липса на кворум в залата.

 

" На председателски съвет, извършен по-рано през днешния ден – в 11.30 ч., на който участваха ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " ИТН “ (ИТН) и " Възраждане “, беше изнесена нужната информация по проблем, който ще продължи да се разисква на председателския съвет в 13:00 часа ", посочи Желязков. На срещата ще участват също ръководителят и секретарят на ЦИК, вицепремиерът Мария Габриел във функционалността ѝ сега на министър председател. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР