Няма да подпиша нищо, каза пред журналисти сръбският президент Александър

...
Няма да подпиша нищо, каза пред журналисти сръбският президент Александър
Коментари Харесай

Историческа среща Сърбия-Косово в Охрид започва под натиск от Запада

Няма да подпиша нищо ", сподели пред публицисти сръбският президент Александър Вучич ден преди да беседва в косовския министър председател Албин Курти. " Очаквам позитивен резултат... положителни новини ", настоя часове след него специфичният делегат на Съединените щати за Западните Балкани Габриел Ескобар. По-късно и той посочи, че в действителност не чака нищо да се подпише.

Колкото и сполучлива - или напразна - да е срещата на Сърбия и Косово през днешния ден, тя е историческа. Ще се организира в Охрид, първи директен диалог на двамата оттатък Брюкселския разговор, където представителите на Белград и Прищина през годините от време на време избягваха и общи срещи: единствено поотделни с европейските представители.

Освен това разговорът се води в миг, когато Западът уверено усилва натиска над Вучич и Курти, с цел да се направи огромна крачка към нормализацията на връзките сред двете страни, 23 години откакто водиха война, 15 - откакто Косово разгласи самостоятелност, която Белград още не признава.

И през днешния ден няма да я признае. Вучич обаче ще разиска с Курти предложение, отправено от Франция и Германия (и подкрепено от ЕС), което би могло да отвори пътя за по-добри връзки сред двете страни и им помогнало да напреднат в евроинтеграцията.

 Сърбия и Косово се изправят пред неизбежно решение: ориста на 100 хиляди души Сърбия и Косово се изправят пред неизбежно решение: ориста на 100 хиляди души

За задачата Сърбия ще спре да блокира пътя на Косово към интернационалните организации, а Прищина ще сътвори конструкция за автономност на сърбите (Асоциацията на сръбските общини), за която бе поела ангажимент още преди години.

Преди срещата в президентската вила " Биляна " край Охрид разнообразни документи изтекоха в медиите - да вземем за пример подобен, съгласно който Сърбия би трябвало най-сетне да съгласува външната си политика с тази на Европейски Съюз. Друг обаче, появил се преди седмици,, че по искане на Белград Прищина няма да кандидатства за участие в организации като Организация на обединените нации, в случай че няма сигурност, че се употребява с задоволително поддръжка - т.е. от петте непрекъснати членки, а с други думи и от Русия и Китай.

Друга записка в последния документ: Косово стопира да насочва главния си фокус към " взаимното признание " - а мисли повече за практични двустранни въпроси - с цел да не прекрачва алената линия на Сърбия: Белград не може да повтърди независимостта на Прищина.

 Протест против нормализацията с Косово в Белград
© Reuters

Протест против нормализацията с Косово в Белград

Освен това " Основното съглашение ", както ще се назовава документът, ще дава надеждна евроинтеграционна рамка за Сърбия, Косово и останалите в Западните Балкани, в това число засилено финансиране.

И тези течове обаче може да са част от разнопосочните сигнали, които изпращат ангажираните с договарянията. Думите на Ескобар за " положителни вести " следват уверенията му през вчерашния ден, че постигането на съглашение за нормализация може да отмене месеци, до края на годината. " Това европейско предложение е извънреден мотив за дълготраен мир сред двете страни. Целта ни е да работим за Косово и целия район ", сподели Ескобар, който обичайно работи в тясно съдействие с Лайчак по сложни въпроси от сръбско-косовския спор. Западните страни усилиха напъните около войната в Украйна, в опит да лимитират още повече съветското въздействие на Балканите. За задачата, специалистът Агон Маличи, те работят за сложен баланс сред това да " убедят някогашен съветски клиент, до момента в който принудят дълготраен съдружник. " Стратегията може да е с големи последствия само че е доста рискована: в лицето на Белград Западът работи с непредсказуеми водачи, а единодушието на Прищина може да не е доста стабилно, в случай че тя не получава нищо в подмяна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР