Няколкостотин педофили в България всеки ден теглят от интернет порнографски

...
Няколкостотин педофили в България всеки ден теглят от интернет порнографски
Коментари Харесай

Стотици педофили от България всеки ден теглят порно с деца

Няколкостотин педофили в България всеки ден теглят от интернет нецензурен материали с деца, съобщи във Варна шефът на дирекция „ Киберпрестъпност ” в ГДБОП комисар Владимир Димитров.



„ Чрез профилиран програмен продукт, създаден от ФБР, „ Интерпол ” и „ Европол ”, засичаме IP адресите, от които се смъкват такива материали, и под надзора на съответната прокуратура задържаме педофилите. Няма законодателство, което разрешава да ги следим. Те са направили съответно закононарушение, проверяваме ги за него, прокуратурата ги предава на съд, който взема решение дали са отговорни ”.

Най-често жертви на киберпрестъпления стават български компании. На всеки няколко дни най-малко една компания губи сред 50 и 100 хиляди евро по схемата „ заменен IBAN ”.

„ Компаниите биват излъгани да изпратят пари не на своя контрагент, а на сметка, следена от финансови мулета. Преди това посредством фишинг имейл се хаква фирменият компютър и хакерите стартират да наблюдават фирмената връзка за идни заплащания по покупко-продажби. Ако има искане от страна на контрагента за промяна на банковата сметка, това е безапелационен знак, че става въпрос за замяна на кореспонденцията. В нея се намесват незаконни групи от Мали, Бенин, Кот д`Ивоар и Мавритания ”.

Като различен сериозен проблем комисар Димитров показва капиталовите измами. Българи губят стотици хиляди левове във подправени платформи за търговия с криптовалути и акции на международни компании.

По няколко възрастни дами всеки месец стават жертви на сантиментални измами, при които изпращат на непознати десетки хиляди лв. и даже продават жилища. Те биват набелязвани в обществените мрежи, като съгласно фотосите се избират самотно живеещи. След това измамниците стартира преписка, която продължава няколко седмици.

„ Виртуалният ухажор се показва за американски боен, който при задача е отмъкнал милиони долари. Пише на дамата, че й е изпратил колет с пари, който обаче арестуван на швейцарската граница и би трябвало да се заплати такса за освобождението му ”.

Според Владимир Димитров скоро светът ще стане очевидец на първото киберубийство.

„ При пациент в болница може да се компрометира компютърната настройка, която е обвързвана с неговата животоподдържаща терапия. Неправомерно някой може да се намеси в светофарни уредби или такива, които управляват водоснабдяване. Да не приказваме за влакове, за воден превоз ”, добави шефът на дирекция „ Киберпрестъпност ” в ГДБОП. Във Варна Владимир Димитров изнесе обществена лекция във Военноморското учебно заведение „ Никола Й. Вапцаров ”.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР