Няколкостотин хиляди протестиращи са излезли днес по улиците на Франция

...
Няколкостотин хиляди протестиращи са излезли днес по улиците на Франция
Коментари Харесай

Стотици хиляди протестираха във Франция срещу реформите в пенсионната система

Няколкостотин хиляди протестиращи са излезли през днешния ден по улиците на Франция във втората вълна от демонстрации против опита на президента Еманюел Макрон да усили пенсионната възраст от 62 на 64 години, съобщи ДПА. 

По данни на синдикатите, единствено в Париж 500 000 души са протестирали против промяната, която може да се схване като най-големия приоритет на държавното управление. Полицията обаче твърди, че в демонстрациите са взели участие " единствено " 87 000 души, осведоми Франс прес.

Стачките засегнаха учебни заведения, рафинерии и жп превоза, което се е отразило и на влаковите връзки със прилежаща Германия. 

Демонстрации имаше в Тулуза, Рен, Гренобъл и други градове. В отговори, власите са разположили 11 000 души от силите на реда.

В Париж демонстрацията стартира следобяд, съпроводена с музика и протестни песни. Към тълпите протестиращи се причислиха фамилии с деца, студенти и по-възрастни хора. 

Междувременно планът за промяна се преглежда в отрасловата парламентарна комисия и следва да влезе в пленарна зала идната седмица. Макрон се надява да получи болшинство там с поддръжката на консерваторите, макар че някои от тях показаха запасите си.

Все още не е ясно по какъв начин ще завърши настоящето опълчване сред държавното управление и синдикатите. Макрон и държавното управление се притесняват, че продължителни стачки могат да слагат страната в тежка обстановка. 

Първоначалният опит за пенсионна промяна, подхванат при първия мандат на Макрон, докара до седмици на протестни дейности и проектите бяха " замразени " по време на пандемията. 

Според разнообразни оценки в първата вълна стачки, проведени от синдикатите преди две седмици, са взели участие сред 1 и 2 милиона души. 

Френското държавно управление желае последователно да усили възрастта за пенсиониране, защото актуалната система не е жизнеспособна в дълготраен проект. То желае също да увеличи по-бързо броя на годините, нужни за правене на вноски в системата и приемане на цялостна пенсия, и да отстрани някои самостоятелни системи с привилегии за избрани категории трудещи се. 

Макар че формалната възраст за пенсиониране във Франция е 62 години, множеството французи стопират да работят на по-късен стадий. 

Служителите, които не са внасяли вноски в системата задоволително дълго, с цел да получат цялостна пенсия, не престават да работят и след навършване на пенсионна възраст. 

Независимо от годините трудов стаж, французите имат право на цялостна пенсия без удръжки на 67 години. Правителството желае да усили минималната пенсия до към 1200 евро, отбелязва Българска телеграфна агенция.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР