Няколко години преди #metoo движението един филм обърна вниманието към

...
Няколко години преди #metoo движението един филм обърна вниманието към
Коментари Харесай

Кодово име: Жена“

Няколко години преди #metoo придвижването един филм обърна вниманието към три дами герои, позабравени от историята.

" Скрити цифри “ ни описа за Катрин Джонсън и нейните колежки, които с математически и инженерни умения имат основна роля за триумфа на американската галактическа стратегия. През последните години от ден на ден " нежни “ имена изплуват от архивите…

Всъщност една от най-значимите дами в историята на НАСА се споделя Маргарет Хамилтън. Само на 33 години тя е водач на екипа софтуерни инженери, които пишат компютърния код за задачата " Аполо 11 “ – първото кацане на Луната. Минути преди прилуняването бордовият компютър е претрупан от данни от датчиците, само че прогресивният за времето си програмен продукт избавя задачата от неуспех. Счита се, че Хамилтън е учредител на асинхронното програмиране и даже на нея се преписва авторството на наложилия се термин " софтуерно инженерство “.



Маргарет Хамилтън до разпечатания код за задачата " Аполо 11 “, 1969 година

Но любовната история сред дамите и " кода “ стартира доста по-рано. През 1917 година американската войска е неопитна, а Централно разузнавателно управление на САЩ и Агенцията за национална сигурност още не са основани. Затова всички известия, имащи потребност от дешифриране, са изпращани към малко провинциално имение в Илинойс.

Собственикът Джордж Фабиан е екстравагантен милионер, който постоянно носeл панталони за езда, макар че в никакъв случай не се качвал на кон. Също държал да го назовават полковник, макар нулевия му боен опит. Той поканил литературната експертка Елизабет Смит да открие прикрит код в творбите на Шекспир, които трябвало да разкрият " същинския създател “.

Това по този начин и не се случило, само че поради езиковите си знания Елизабет се оказва един от най-хубавите разбивачи на военни кодове по това време и всички криптирани известия дошли в имението на полковник Фабиан. В разбърканите знаци тя с лекост разпознавала най-често употребяваните букви.



Елизабет Фридман

След войната тя продължава работата си, като дешифрира засечени известия на мафията и вкарва зад решетките хора, близки до Ал Капоне . През Втората международна война оказва помощ за разбиването на кода на нацистките шпиони в Латинска Америка, което довежда до залавянето на доста от тях.

Въпреки че постоянно лингвистката се оправя със задания, с които никой различен не може, заслугите за триумфите нормално отиват към началниците ѝ. Тя подписва документи за конфиденциалност и даже околните ѝ не знаят с какво тъкмо се занимава.

Но Елизабет напълно не е сама. През Втората международна война Съединени американски щати стартират трескаво търсене на надарени математички и лингвистки. Основни въпроси били дали обичат да вземат решение кръстословици и дали са сгодени. Верните отговори били " да “ и " не “. Флотилията от млади разбивачки на кодове води до дешифрирането на доста военноморски кодове и потапянето на противников кораби.



Изцяло женски офис работи по дешифрирането на военноморски известия през Втората международна война (национален списък на САЩ)

Британците също избират красиво имение за база на изчислителната си мощност. Блечли парк стана прочут от ролята на Бенедикт Къмбърбач в " Игра на кодове “. Това е постройката, където Алън Тюринг съумява да декриптира прословутата немска машина " Енигма “.

Той обаче напълно не е самичък. Три-четвърти от разбивачите на кодове в английското разузнаване са дами. Интересът към " девойките от Блечли “ набъбна едвам през последните години, като през 2012 се появи английският сериал " Кръгът Блечли “.



Блечли парк

В него се споделя за някогашни декодерки, които след войната употребяват уменията си в разкриването на тежки закононарушения. Успехът на шоуто докара до американско продължение – " Кръгът Блечли: Сан Франциско “. Главните героини отпътуват за Съединени американски щати, с цел да оказват помощ на свои колежки, с които са комуникирали постоянно по време на войната.

И тук идва положителната вест – другата седмица Българска национална телевизия стартира излъчването на всичките 8 епизода на. Ако сте мъж и не разбирате по какъв начин тъкмо героините в минисериала разрушават кодове, може да помолите близка до вас дама за помощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР