Няколко двойки от къдроглавите пеликани в резервата Сребърна“, край Силистра,

...
Няколко двойки от къдроглавите пеликани в резервата Сребърна“, край Силистра,
Коментари Харесай

Къдроглави пеликани напускат местообитанията си, уплашени от енотовидно куче



Няколко двойки от къдроглавите пеликани в резервата „ Сребърна “, край Силистра, към този момент се радват на своите дребни, само че див звяр от рода енотовидно куче, който не е радикален за България, заплашва бъдещото потомство на останалите птици.
Първите пеликанчета са излюпени върху две от общо четирите платформи в езерото, заяви Момчил Петров, специалист от Регионалната ревизия по околната среда и водите в Русе:

" Това са няколко - 5-6 двойки от птиците, които загнездиха в началото. През тази година размножителният сезон стартира относително обикновено, като от четирите наколни платформи в нормално употребяваната от птиците гнездова колония, единствено две бях заети, другите две не бяха заети. По-голямата част от птиците загнездиха върху тръстиковите наземни площи. Тези, които в началото загнездиха, част от тях бяха подплашени още веднъж тази година от три екземпляра енотовидно куче “.

 Резервата „ Сребърна “

Експертът добави, че изплашените птици от наземните площи са напуснали местообитанията:

" Останаха тези върху наколните платформи и те към този момент имат потомство. Подплашените птици се реалокираха на друго място в източната част на резервата, наоколо, където гнездиха през 2020 . Там още веднъж се навмират, построили са гнезда и също мътят, само че към момента не можем да кажем по кое време ще чакаме потомство от тях, защото при тях гнезденето стартира по-късно “.

По думите на Момчил Петров енотовидното куче не е особено за нашите географски ширини “.

" Енотовидните кучета са тип див звяр, който е от фамилията на кучетата, само че по външен тип наподобява доста на енот или по този начин наречената миеща мечка, публикувана в Северна Америка и по тази причина са получили това име. Те не са радикален тип за България. Приети са за инвазивен тип, защото са се популяризирали в следствие от съзнателно разпространяване в някогашния Съветски съюз. Те живеят в Източна Азия, в Япония и са били пренесени в европейската част на Русия за лов на скъпи кожи. В резултат на това са се популяризирали в огромни елементи от Европа и съставляват проблем за много типове животни, защото не са част от откритата хранителна верига за нашите географски ширини “.

Единият образец енотовидно куче е уловен с поставените клопки и даден за развъждане в зоопарка в град Ловеч.

Предстои да бъдат построени още наколни платформи за пеликаните, както и висока ограда в региона на колонията, където гнездят, която да ги защищити от нови набези.

За страдание обаче новото място на пеликаните остава отвън обсега на камерите, с които туристите в " Сребърна " могат да следят колонията на птиците.
Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР