Няколко десетки граждани се събраха в градинката пред Кристал и

...
Няколко десетки граждани се събраха в градинката пред Кристал и
Коментари Харесай

В градинката пред Кристал отбелязаха 30 г. от разпръснатия със сила протест на Екогласност

Няколко десетки жители се събраха в градинката пред " Кристал " и означиха 30-годишнината от митинга на " Екогласност ". Александър Каракачанов, Деян Кюранов, Еленко Божков, Красимир Кънев, Петър Стайков, Димитрина Петрова и още доста други участници в митинга на " Екогласност " преди 30 години се събраха в гражданската самодейност под надпис " Да се гордеем с традицията на демократичното гражданско присъединяване в България!

В емблематичната за София градинка на 26 октомври 1989 година се организира проява на самостоятелното съдружие " Екогласност ". Активисти на придвижването се събраха, с цел да провеждат подписка на жителите до Народното събрание за прекъсване на строителството на хидропроектите " Рила " и " Места ".

Полицията (Държавна сигурност) се намесва, 22-ма души принудително бяха качени в рейсове и закарани в Южния парк, мястото за което Столичният национален съвет (СНС) беше дал позволение за демонстрацията. По това време в София редом се организира Европейската среща по запазване на околната среда на Съвещанието за сигурност и съдействие в Европа (СССЕ).

Арестувани са към 30 души. Акцията в градинската пред " Кристал " е отразена от няколко задгранични репортери, които по това време са у нас да отразят Европейската среща по запазване на околната среда на Съвещанието за сигурност и съдействие в Европа.

По-късно върхушката в Политбюро, както и в самата Държавна сигурност преценят дейностите пред " Кристал " като непотребни и неправилни, компрометирали ръководството на Българска комунистическа партия и съдействали за усилване на мирните митинги на неофициалните цивилен организации. Оценката е, че тези дейности са съдействали и за внасянето на петицията в Народното събрание на 3 ноември 1989 година, трансформирало се в първото проведено спокойно шествие против режима преди отдръпването на Живков на 10 ноември 1989 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР