Някои са природни, други са културни – списъкът с места,

...
Някои са природни, други са културни – списъкът с места,
Коментари Харесай

В тези 7 държави има най-много прочути обекти, обявени за културно наследство на човечеството

Някои са естествени, други са културни – описът с места, които са завещание на човечеството, се усилва всяка година. От 2 юли Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) ще дефинира в Полша кои ще бъдат новите места, оповестени за завещание на човечеството.

Избраните ще се причислят към листата от 1052 места в целия свят, които към този момент са включени. Сред тях са исторически структури и местности, естествени паркове.

Първите места бяха включени в листата през 1977 година и от този момент всяка година Комитетът по наследството на ЮНЕСКО проучва кои да добави в извънредния лист. Тази година номинираните обекти са 34.

Италия оглавява класацията с 51 места, оповестени за завещание на човечеството. Тези места обаче не са разпределени по равно в света.

ВВС споделя кои са седемте страни с максимален брой обекти в листата на международното културно завещание. Те могат да се трансфорат в отлична дестинация за идната ви почивка.

Италия: 51



Италия, която е в центъра на Римската империя и в сърцето на Ренесанса, е страната с максимален брой пространства, оповестени за завещание на човечеството – има 51.

Само в историческия център на Рим, който включва Ватикана и нейния музей и Колизеума, се намират 13 места в листата. Към тях се прибавят площади във Венеция, Флоренция и Неапол.

Но Италия не живее единствено от историята. Връх Сан Джорджо и планинската верига Доломити в северната част на страната също влизат в листата.

Китай: 50



За разлика от Италия, в азиатската страна няма такава централизация тук-там, оповестени за историческо завещание. По-скоро тук съществува добра композиция от места с културно значение и естествени пространства.

Китай има общо 50 места, включени в листата на ЮНЕСКО, измежду които са Китайската стена, императорският замък в Пекин и мавзолеят на теракотените бойци.

Китай има и огромен брой естествени пространства, включени в листата със международно културно завещание. Такива са терасите на долината Хуанглун или естествените кули от калцит в Улинюен в североизточната част.

Испания: 45



Иберийският полуостров е в центъра на доста придвижвания през вековете, които му помогнаха да остави в историята огромна сбирка от скално изкуство, експедицията на Христофор Колумб през 1492 година за постигане от Запад до американската територия за първи път или арабската инвазия в южната част на страната.

Тази активност е оставила прието насредство в листата на ЮНЕСКО, където Испания има 45 обекта и заема трето място в света.

Великолепната джамия в Кордоба, дворците Аламбра в Гранада и Искориал, акведуктът на Сеговия и пещерите на Алтамира са част от испанското историческо завещание, което си коства да бъде посетено.

Франция: 42



Само Париж е задоволителен, с цел да сложим Франция на водещо място в листата с завещание на човечеството. Стига единствено да споменем Версайския замък в покрайнините на града и катедралата Нотр Дам.

Но страната има общо 42 обекта в листата. Наред със съкровищата, в столицата се срещат фантастични крепости по долината на Лоара.

Специално внимание заслужават още историческият център на Авиньон и до 17 модерни здания, проектирани от гениалния проектант Льо Корбузие. Само една от тях е включена в листата, в който влизат и постройки на архитекта в други страни.

Да не забравяме и любовта на Франция към храната и виното: архитектурата на област Шампан, където се създава известната пенлива напитка, също е включена в листата с завещание на човечеството.

Германия: 41



Замъците и катедралите й са се трансформирали в знак на могъществото и религията. Много от тях са измежду 41 обекта, с които страната участва в листата на ЮНЕСКО.

Замъците Аугустусбург и Вартбург, както и внушителната катедрала в Кьолн са част от обектите, с които е показана Германия.

Индия: 35



Всяка страна има просвета, която я отличава от другите страни, само че в Индия това е още по-видимо поради връзката сред историята и духовността. Може би заради това ЮНЕСКО разгласи 35 места като международно културно завещание в азиатската страна.

Разбира се, бижуто в короната е известният Тадж Махал, който се намира в град Агра, в северната част на страната.

Но има и доста други: храмът на слънцето в Конарак, комплексът на „ Червен форт “ в Делхи, пещерите на Аджанта в област Ленапур и Индийската планинска железница.

Мексико: 34



Между ацтеките и маите Мексико се е сдобила с огромно историческо и културно завещание, което я трансформира в латиноамериканската страна с максимален брой места, включени в листата на ЮНЕСКО.

Но освен поради това се намира на седмо място в света. Много от обектите са структури отпреди испанската епоха, като Чичен Ица, оповестена също по този начин за едно от седемте чудеса на света, или руините в Уксмал. Но Мексико разполага с архитектурно завещание, оставено й от испанците.

Градове, като Оаксака, Пуебла и Ксочимилко, са в листата с техните църкви и държавни здания, останали след оповестяването на независимостта на Мексико.

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР