Някои листа в тропическите гори от Южна Америка до Югоизточна

...
Някои листа в тропическите гори от Южна Америка до Югоизточна
Коментари Харесай

Екстремните горещини застрашават дори фотосинтезата

Някои листа в тропическите гори от Южна Америка до Югоизточна Азия стават толкоз горещи, че може към този момент да не са в положение да фотосинтезират. А това крие големи опасности за горите по света, се споделя в ново изследване, публикуванo в авторитетното списание Nature.

Способността на листата да фотосинтезират – процесът, посредством който те създават сила от въглероден диоксид, слънчева светлина и вода – стартира да понижава, когато температурата им доближи към 46.7 градуса по Целзий.

Въпреки че това може да наподобява много висока стойност, действително някои листа от време на време се загряват и повече, защото са непосредствено изложени на слънчевите лъчи. Тяхната температура е много по-висока от тази на въздуха, се споделя в отчета на група учени от няколко страни, в това число Съединени американски щати, Австралия и Бразилия.
Изследвания
За да доближат до тези заключения, учените са употребявали данни за температурите от термални сателитни датчици на Международната галактическа станция. Освен това учените са изследвали листата на място посредством датчици в короните на дърветата.

От получените резултати излиза наяве, че на някои места температурата надвишава 40 градуса, оповестява Кристофър Даути, доцент по екоинформатика в университета на Северна Аризона и създател на отчета, представен от CNN.

В момента 0.01% от листата минават сериозния температурен предел, оттатък който способността им да фотосинтезират се унищожава.

Този %, въпреки да наподобява дребен, ще се усили с покачването на температурите в международен мащаб, което съставлява действителна опасност за международните тропически гори, които покриват почти 12% от планетата и в които живеят повече от половината скотски и растителни типове в света. Те също по този начин играят жизненоважна роля в регулирането на световния климат.

Ще има всевъзможни евентуални последствия, в случай че стартират да се губят гори, даже единствено листата на обособени дървета “, сподели Доути по време на диалог с кореспонденти.
Глобално стопляне
Тропическите гори могат да устоят на към 4 градуса по Целзий в допълнение световно стопляне, преди да доближат повратна точка във връзка с способността си да фотосинтезират.

Ако стоплянето надвиши това равнище, количеството листа, надвишаващи сериозните температурни прагове, може да се увеличи до 1.4%, евентуално причинявайки огромна загуба на листа и гибел на цялото дърво, се споделя в отчета.

Сегашните упования, свързани с световното стопляне са за покачване на градусите до 2.7 над прединдустриалните равнища. Но това е в границите на най-песимистичните климатични сюжети, в случай че светът продължи да изгаря изкопаеми горива.

Въпреки че тези числа може да наподобяват дребни, рискът е забележителен, като се има поради какъв брой значими са тропическите дървета за живота, климатичната система и планетата.

Авторите на отчета споделят, че макар несигурността, проучването дава значима информация за това по какъв начин тропическите гори ще реагират на изменението на климата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР