Някои добавки са по-добри от други, когато става въпрос за

...
Някои добавки са по-добри от други, когато става въпрос за
Коментари Харесай

Най-добрите и лоши добавки за здравето на сърцето

Някои добавки са по-добри от други, когато става въпрос за понижаване на риска от сърдечни болести, съгласно нов метаанализ, оповестен в Journal of the American College of Cardiology.

Използвайки данни от 884 изследвания и повече от 883 000 пациенти, откриватели от университета „ Браун ” систематично прегледаха всички съществуващи доказателства за микронутриентите, одобрявани като хранителни добавки. След като оцениха 27 разнообразни типа, те идентифицираха няколко, които понижават риска от сърдечносъдови проблеми като инфаркт или инсулт, както и други, които не оферират изгода или даже имат негативен резултат.

Този разбор съставлява първата изчерпателна, основана на доказателства карта, определяща количествено евентуалните резултати на добавките с микроелементи върху резултатите за здравето на сърцето, сподели основният откривател Симин Лиу, MD, MPH, професор по епидемиология и медицина в университета „ Браун ” в известие за пресата.

„ Нашето изследване акцентира смисъла на разнообразието от микроелементи и салдото на изгодите и рисковете за здравето “, сподели той.

Рандомизираните следени интервенционни изследвания, включени в проучването, откриха най-силните доказателства за изгодите за сърцето в следните добавки:

• Омега-3 мастни киселини (рибено масло) – понижават смъртността от сърдечносъдови болести

• Фолиева киселина – намалява риска от инсулт

• Коензим Q10 – понижава общата смъртност.

Други добавки, показващи доказателства за ограничение на сърдечносъдовия риск, са омега-6 мастна киселина, L-аргинин, L-цитрулин, витамин D, магнезий, цинк, алфа-липоева киселина, мелатонин, катехин, куркумин, флаванол, генистеин и кверцетин.

Изследването откри, че някои добавки не са свързани с изгоди за сърцето. Витамин С, витамин Е и селен не демонстрират резултат върху дълготрайните резултати от сърдечносъдови болести или риск от диабет вид 2.

Едно изключително обезпокоително изобретение: добавките с бетакаротин са свързани с увеличение на смъртността от всякаква причина.

Авторите на проучването приканиха за по-големи, висококачествени интервенционни изследвания за проучване на дълготрайните резултати на избрани микроелементи.

„ Идентифицирането на оптималната примес от микроелементи е значимо, защото не всички са потребни, а някои даже могат да имат нездравословни резултати “, споделя проф. Лиу.

Смята се, че добавките с антиоксиданти играят роля за здравето на сърцето, защото тези хранителни субстанции работят за понижаване на по този начин наречения оксидативен стрес, прочут фактор за доста типове сърдечносъдови болести. Програми като средиземноморската диета и диетичните подходи за прекъсване на хипертонията, които включват храни, които са естествено богати на антиоксиданти, са съвместими с най-новите диетични рекомендации на Американската сърдечна асоциация.

Но питателните субстанции в добавките не са тъкмо същите като тези в храните и резултатите от предходни изследвания, разглеждащи изгодите от добавките с антиоксиданти, са спорни – една от аргументите, заради които добавките не са необятно възприети в превантивната кардиология съгласно учени, създатели на проучванията.
„ Преди това проучванията върху добавките с микроелементи се концентрираха основно върху здравните резултати на един витамин или минерал или няколко едновременно – споделя проф. доктор Лиу. – Решихме да предприемем изчерпателен и последователен метод, с цел да оценим всички обществени и налични изследвания, докладващи за всички микроелементи, в това число фитохимикали и антиоксидантни добавки, и техните резултати върху сърдечносъдовите рискови фактори, както и голям брой сърдечносъдови болести. ”

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР