Някои чакат славата цял живот, други я получават по рождение.

...
Някои чакат славата цял живот, други я получават по рождение.
Коментари Харесай

На 3 април 1962 г. се ражда осеммилионният българин

Някои чакат славата цялостен живот, други я получават по рождение. Това са нормално височайши особи – я престолонаследници, я принцеси. Но от време на време ориста дава късмет и на простосмъртните. Емил Хаджиев е един от малцината, станали звезди още като бебета. Той е провъзгласен за осеммилионния българин.
Сега към този момент сме под седем милиона дружно с българите, живеещи в чужбина. Но преди 45 години на всеки девет минути и половина се е раждало по едно бебе и популацията е нараствало с по към 100 хиляди души годишно. На 1 януари 1962 година България има 7 981 135 поданици. Статистиците пресмятат, че при този приръст след към три месеца българите ще станат осем милиона.

Най-тиражният тогава вестник „ Работническо дело “ на 2 април 1962 година оповестява, че се чака всеки миг да се роди осеммилионният българин. На 3 април към този момент се знае кое е популярното бебе: Емил Кирилов Хаджиев, появил се на бял свят в 3,14 часа през нощта на 2 април в Първа градска болница в Пловдив.
Емил тежи 3,300 кг и е дълъг 52 см. Баща му Кирил Хаджиев е майор от армията, а майка му Василка е начална учителка.„ Много се радвах, когато се роди синът ми, тъй като след десетгодишно очакване най-сетне имах бебе “, споделя майката на Емил Хаджиев. Щастието на Василка Пангарова се удвоило, когато схванала, че детето й е осеммилионният българин.

Според водената тогава статистика всеки миг популацията на страната трябвало да стане 8 милиона. – Нито за момент обаче не си помислих, че това ще е моето дете. “Другите две дами в клиниката родили преди нея и когато Емил тръгнал да се появява на бял свят, лекарите към този момент били доста изтощени. „ В 3,15 през нощта никой към този момент не мислеше за прираста на популацията “, споделя Василка. Чак на идващия ден след обяд в болничната стая при нея влетяла една санитарка, която й съобщила, че е станала майката на осеммилионния българин. След две минути нахлули и публицистите.

Цели 24 часа майката и бебето са снимани за медиите. После цяла година били сензацията във всички вестници и списания. Семейството получавало от цяла България купища приветствени картички, писма и телеграми. Сред тях има приветствени адреси и от някогашния Съветски съюз. От московската организация „ Новости “ даже пожелават на бебето да стане бъдещият космонавт на България.
Интересът към фамилията траял и през идващите години, когато ги търсили за разнообразни годишнини. Сниман е и филм за бебето, който бил прожектиран дълго време след раждането му.
Месец след появяването на Емил той бил разгласен за почетен жител на Пловдив. В общината под тепетата обаче няма съхранена документи от този интервал и описът с почетните жители стартира 10 години след раждането на Емил Хаджиев.

Днес, 54 години по-късно, единствено най-близките другари на Емил Хаджиев знаят, че е бил най-прочутото бебе на предишния век.
„ В един пловдивски вестник преди години беше написано, че за моето раждане фамилията ни е получило апартамент. Не е правилно – израснах в къща, издигната от татко ми в двора на дядо ми “, споделя Хаджиев.Всъщност единствена материална премия за него бил един детски велосипед на три колела, платен от пловдивския ежедневник „ Отечествен глас “. По-късно си спомнят за осеммилионния българин все по-рядко.
От Съветския съюз му предложили да следва там външна търговия, само че родителите му не го пуснали.

Хаджиев ги разказва като кардинални хора, които държали той да реализира всичко самичък, без да разчита на шанса си по рождение.
Те дълго нямали деца, само че малко след сина им се родила и щерка. Сега обаче Емил рядко се вижда със сестра си, тъй като от години тя е омъжена в Америка.
Баща му умира на 50, когато той е на 15. Емил приключва строително учебно заведение, в продължение на 14 години работи в полицията, като в това време следва право.
После става следовател, а от няколко години е юрист.……………………
През 1975-а се готвели за № 9 000 000

Населението на България става седем милиона души през 1947 година, осем през 1962 и прогнозите са предвиждали да стане девет към 1975-а. По този мотив дори правили изявление с Емил Хаджиев, който бил още възпитаник. Властите се радвали на този напредък като свиневъди, чиито животни стремително наддават. Постоянното понижаване на раждаемостта обаче забавя прираста на популацията. Въпреки всички ограничения за ограничение на абортите през 1985 година популацията към момента е 8 975 000 души. След това стартира да понижава и деветмилионният българин по този начин и не се ражда. През последните две десетилетия популацията на България трайно спада. От предходната година демографите регистрират дребен растеж на раждаемостта. Можем да се надяваме, че в случай че тази наклонност се резервира, в несигурно бъдеще още веднъж може да се роди втори осеммилионен българин.
Автор: Пенчо Ковачев
Инфо: Бгспомен

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР