Нургюл Салимова започна с реми участието си на Турнира на

...
Нургюл Салимова започна с реми участието си на Турнира на
Коментари Харесай

Нургюл Салимова потегли с реми в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова стартира с реми присъединяване си на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат в Торонто, откакто младата българска звезда приключи наедно с черните фигури против украинката Анна Музичук.

При първото си присъединяване на сходно съревнование 20-годишната Салимова избра да играе Руска партия, която бе контрирана с Атака Щайниц от страна на трикратната международна шампионка в съкратените контроли Музичук.

Още след дебютите и на двете обаче стана ясно, че нито една от шахматистките няма да получи значимо игрово преимущество и по този начин след единствено 30 хода на дъската имаше топовен ендшпил, при който и Нургюл, и украинката бяха останали с по топ и пет пешки, което не допусна никакво развиване на позицията. В последна сметка самото реми бе закрепено на 40-ия ход.

Във втория кръг в петък (5 април) Салимова ще играе с белите фигури против китайката Лей Тинцзие, която завоюва предходното издание на Турнира на претендентките през 2022/23 година, само че по-късно отстъпи на сънародничката си Цзю Вънцзюн в разногласието за международната купа.

Победителката от шампионата в Торонто ще бъде новата съперничка на Цзю за международната купа в класическия шахмат при дамите.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР