НСИ и Евростат разбиха на пух и прах някои предизборни

...
НСИ и Евростат разбиха на пух и прах някои предизборни
Коментари Харесай

НСИ и Евростат разбиха на пух и прах някои предизборни опорки

НСИ и Евростат разрушиха на пух и прахуляк някои предизборни опорки. Това написа във Facebook някогашният стопански министър от ГЕРБ Лъчезар Борисов. Ето и целия пост на Борисов:
„ Преди няколко седмици редица политици се хвалеха, евентуално предизборно, с невероятни достижения за икономическия напредък на България през второто тримесечие на 2022 година и за сполучливо извършената икономическа политика за развиване.
Според тях България през този интервал беше на 4-то място
по стопански напредък. За страдание обществото беше още веднъж излъгано и през днешния ден Евростат и Национален статистически институт опровергаха изводите на „ хвалещите “ се политици и действително демонстрираха къде се намира България и какво е било равнището ни на развиване, по отношение на останалите страни членки на Европейски Съюз.


Какво ни споделиха Евростат и Национален статистически институт?Икономическият напредък в България през второто тримесечие на 2022 година по сезонно изгладени данни не е 4.8%, а е 4%.България не е на 4-то място по годишен напредък, а заема нежеланото 17-о място в Европейски Съюз, при изискване, че към момента не разполагаме с данни за Люксембург.Икономическият напредък в България на годишна база е по-нисък от междинния за Европейски Съюз и за еврозоната, т.е. още веднъж сме измежду по-слабо представящите се.Данните на Национален статистически институт за структурата на икономическия напредък потвърдиха някои от направените от мен прогнози и заключения, а точно:Инвестициите в главен капитал
през второто тримесечие на 2022 година се срутват със 7,8% на годишна база, като е налице ускорение на спада по отношение на предходното тримесечие. Тази отрицателна наклонност продължава към този момент цяла година и ясно демонстрира, че бизнесът не влага. Че загубихме доста време с вложенията по Плана за възобновяване и резистентност. Както и че страната спря обществените вложения в инфраструктура.
Темповете на приръст на самостоятелното
ползване понижават и дават знак за проблемите с покупателната дарба на популацията.
Реалният напредък на вноса е 16,7%,
до момента в който действителният напредък на износа е с над 6 пункта по-малко или 10,4%. Това в допълнение удостоверява тезата за снижаващия се принос на чистия износ за растежа.
Анализът на Брутният вътрешен продукт по индустриалния способ удостоверява още някои от изводите, които направих по-рано, а точно, че:Растежът в страната не се движи от изцяло индустриално развиване, а е предизвикан от добивната индустрия, в частност добива на въглища, високата добавена стойност, която се основава от бранш електренергетика и по-малко от възобновената преработваща индустрия. Това са и аргументите, на база на които трите бранша в структурата на добавената стойност да набъбнат с 11.9%.Анализът на добавената стойност удостоверява още и обстоятелствата, че страната пропусна опциите по Плана за възобновяване и резистентност, както и че се стопираха всички инфраструктурни планове. Това проличава от спада на добавената стойност в бранш строителство с 16.4% в действително изражение.Намалелият напредък и слабото показване на България през второто тримесечие на 2022 година, на фона на останалите страни членки на Европейски Съюз, пораждат съображение за редица въпроси, свързани с идното ръководство на обществените финанси през идващите години, които ще слага в допълнение “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР