Новозеландско насекомо, което е мигрирало във Великобритания преди повече от

...
Новозеландско насекомо, което е мигрирало във Великобритания преди повече от
Коментари Харесай

Мигрирали насекоми се размножават без мъжки екземпляри

Новозеландско насекомо, което е мигрирало във Англия преди повече от седем десетилетия, е станало асексуално, написа The Guardian.
Clitarchus hookeri са сходни на пръчици инсекти, които се сливат по цвят и тип с клончето, което населяват. Родом са от Нова Зеландия, само че мигрират във Англия сред 1910-а и 1935-а година като минали океана в трюмовете на комерсиалните кораби с новозеландски растения до субтропичния Tresco Abbey Garden на Островите Сили край крайбрежията на Корнуол, написа The Guardian
Биолози от университета Маси в Нова Зеландия откриха, че през последните 100 години популацията от Clitarchus hookeri на Островите Сили е отказала да се чифтосва и почнала да се възпроизвежда асексуално. „ Пръчиците “ от този разред в Островите Сили са към този момент единствено женски.
„ Възможна е версията при миграцията да не е пренесен нито един мъжки образец “, споделя проф. Мери Морган-Ричардс, специалист по еволюция на дивата природа в Маси. Според нея 100 генерации е много малко време, с цел да може многоклетъчният организъм да се развие като асексуален.
Учените допускат, че е допустимо понякога да се раждат и мъжки екземпляри, само че е по-вероятно те да се смятат за мутанти. Неотдавна е изработен опит с мъжки екземпляри от античното им местообитаване с женски от Островите Сили. Чифтосването се получило, само че 98% от яйцата били с женски „ пръчици “, а това е преграда пред половата репродукция.
Морган-Ричардс съобщи, че проучването на този феномен ще продължи. Чифтосването е потребно за типовете по принцип, само че от еволюционна позиция женските икономисват време и сила, като се развъждат сами.
Феноменът с пръчиците не е единствен. Миналата година учените от Маси бяха „ шокирани “, когато техни сътрудници от Обединеното кралство им оповестиха, че са разкрили мъжки екземпляри от насекомото Acanthoxyla inermis (представителите доста наподобяват на Clitarchus hookeri), защото до момента се знаеше, че този тип създава единствено женски. Експертите желаеха да опитват дали мъжкият „ мутант “ ще бъде жизнеспособена да стартира чифтосване - само че екземплярът починал, преди учените да съумеят да оценят половия му капацитет.
„ Труден път е да се върнат тези типове към усета от чифтосването. Трябва да имаме някакво еволюционно преимущество да накараме мъжки и женски екземпляри да основават поколение дружно “, споделя проф. Стив Тревик от Маси, представен от The Guardian.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР