Новото българско правителство очаква Република Северна Македония да приеме промените

...
Новото българско правителство очаква Република Северна Македония да приеме промените
Коментари Харесай

Денков чака нова конституция от С. Македония

Новото българско държавно управление чака Република Северна Македония да одобри измененията в своята Конституция, както са контрактувани в постигнатия през 2022 година европейски компромис. „ Каквито и старания да поставяме за позитивно развиване на двустранните връзки, те ще останат на втори проект или няма да се осъществят, в случай че въпросът с включването на българите в главния закон на Северна Македония не бъде решен съответно “, акцентира българският министър председател акад. Николай Денков в телефонен диалог със своя сътрудник от Северна Македония Димитър Ковачевски.

Акад. Денков удостовери поддръжката на България за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз, в това число на Северна Македония, защото това е в полза на всички. От Северна Македония се чака бърз прогрес в процеса на промени и за осъществяване на контрактуваните условия, признати със заключенията на Съвета на Европейския съюз през 2022 година, преговорната рамка и двустранните протоколи от съвещанията на Междуправителствената комисия по член 12 от Договора за другарство, съдействие и добросъседство от 2017 година Нашата страна е подготвена да работи дружно със своята съседка за осъществяване на поетите задължения.

И в двете страни има сили, които не желаят добросъседски връзки и се пробват да нагнетяват напрежение. „ В тази среда българският кабинет ще бъде източник на мира. Но е значимо в Северна Македония да няма произшествия, а също по този начин страната да реагира незабавно, в случай че такива зародят, с цел да потвърди, че се грижи еднообразно за всички свои жители “, уточни акад. Денков.

Двамата министър-председатели разискаха опциите за усилване на позитивните аспекти в двустранните връзки, в това число по линия на парламентарния разговор и секторното съдействие.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР