Новоизбраният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че

...
Новоизбраният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че
Коментари Харесай

Стево Пендаровски: Идеите за промяна на границите водят до конфликти в региона

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че се радва, че ще бъде първият президент на Северна Македония, който ще има опция да посети Косово, заяви МИА.

В изявление нощес за публичната радио-телевизия РТК Пендаровски сподели, че като нов президент на Северна Македония той персонално ще се застъпва за бъдещо развиване на връзките с Косово в полза на жителите на двете страни.

Радвам се, че ще бъда първият президент на Северна Македония, който ще има опция да посети Косово. Сътрудничеството е рецепта за триумф в европейската интеграция, най-вече със прилежащите страни, съобщи Пендаровски, отбелязвайки, че той персонално ще приканва за отлични връзки на Северна Македония с Косово, както и с Албания.

Пендаровски изрично се опълчи на опцията за смяна на границите като решение на районни разногласия, отбелязвайки, че такива решения провокират спорове. Помолен да разяснява концепцията на президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич за промяна на границите като допустимо решение на разногласията сред двете страни, Пендаровски сподели, че това е най-лошата концепция, която е чувал.

"Но тази концепция, съгласно информацията с която разполагам, не е подкрепена даже от взимащите решения фактори в Европа и Съединени американски щати. Подкрепям позицията на Европейски Съюз, застъпваща се за решение, което да бъде реализирано от Белград и Прищина и което няма да дестабилизира района, а ще способства за неговата непоклатимост ", сподели Пендаровски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР