Ново прозападно правителство, водено от премиера Дорин Речан, положи клетва

...
Ново прозападно правителство, водено от премиера Дорин Речан, положи клетва
Коментари Харесай

Молдова прие ново, прозападно правителство

Ново прозападно държавно управление, водено от премиера Дорин Речан , постави клетва в Молдова, откакто получи поддръжката на 62-ма депутати от ръководещата Партия на деяние и взаимност (PAS) в 101-местния парламент.

Гласуването се организира на в четвъртък, по-малко от седмица откакто 48-годишният Речан беше номиниран от президента Мая Санду да размени Наталия Гаврилита . Тя подаде оставка след 18 месеца ръководство.

Депутати, представляващи опозиционните социалисти и комунисти, демонстрираха против новото държавно управление и скандираха " Срам " и " Очаквано ". Приятелската на Русия партия Шор бойкотира сесията, заяви молдовската работа на RFE/RL.

Мнозинството на PAS в Народното събрание също по този начин утвърди програмата на новото държавно управление, наречена " Просперираща, безвредна, европейска Молдова ", за възкръсване на стопанската система и чертане на курс към Европейския съюз.

Сред задачите на новото държавно управление са започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз, обезпечаване на ред в държавните институции, повишение на икономическото развиване, продължение на правосъдната промяна и ускорение на битката с корупцията.

„ Друг приоритет са мирът и стабилността. Живеем в бурни времена, каквито в никакъв случай не са съществували до момента, и дружно би трябвало да се надигнем пред тези провокации. Трябва да влагаме в нашия механически и човешки потенциал за защита “, сподели Речан.

В самата политическа стратегия се споделя, че молдовците „ желаят да живеят в безвреден свят, където интернационалните контракти се съблюдават, където проблемите сред страните се вземат решение посредством разговор, където има почитание към дребните страни “.

Речан сподели преди парламентарния избор, че неговото държавно управление ще включва четирима нови министри, които ще управляват министерствата на финансите, инфраструктурата, правораздаването и енергетиката.

Речан беше вътрешен министър от 2012 до 2015 година Преди да бъде определен за министър-председател, той беше консултант по защитата и сигурността на Санду.

Санду неведнъж е упреквала Русия, че се пробва да дестабилизира Молдова. По-рано тази седмица тя приказва за хипотетичен съветски скрит план, който по думите й е разказан в документи, получени от украинските разследващи служби. Твърди се, че заговорът е имал за цел да смъкна управлението на страната, да спре присъединението й към Европейски Съюз и да я употребява във войната против Украйна.

Русия отхвърли да прави скрит план за дестабилизиране на Молдова, наричайки изказванията " изцяло неоснователни и голословни ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР