Ново проучване представи доказателства, че древните хора, живели на средиземноморски

...
Ново проучване представи доказателства, че древните хора, живели на средиземноморски
Коментари Харесай

Древните шамани използвали халюциногени, за да се свързват с други светове

Ново изследване показа доказателства, че античните хора, живели на средиземноморски остров край брега на Испания преди близо 3000 години, постоянно консумирали халюциногени , които получавали от растения. Учените изследвали проби от коса, взети от некропол от бронзовата епоха, открит на остров Менорка и били сюрпризирани да открият, че в тях има следи от психоактивни съставки. Това е първото доказателство, че античните поданици на Балеарските острови, евентуално по време на религиозни церемонии, са приемали субстанции, посредством които да доближат до други положения на съзнанието и усещането .

Както се оповестява в последното издание на Scientific Reports, група учени от Испания, ръководена от професора по археология и праистория от университета Валядолид Елиза Гуера Доче, деликатно анализирали кичурите човешка коса, извадени от пещерата Es Càrritx в Менорка, с цел да съберат данни за техния химически състав. Изследователите са употребявали течна хроматография с ултрависока успеваемост и масспектрометрия с висока разграничителна дарба, с цел да проверят наличието на разнообразни химикали в косата и са разкрили психоактивни съставки в три от тях .

Hair samples from a Bronze Age burial site on the island of Menorca, off the coast of, show that ancient peoples were using mind-altering substances almost 3,000 years ago!
— Ancient Origins (@ancientorigins)
Алкалоидите, които се съдържали в косата били атропин и скополамин. Те се добиват от картофови растения. Открит е и  ефедрин - стимулант, който може да се извлече от няколко типа борови дървета и шубраци. Известно е, че химикалите от картофовите растенията провокират халюцинации и промени във усещането, до момента в който ефедринът покачва енергийните равнища и бдителността.

Проучване на непокътнатата по знамение човешка коса от Менорка
В пещерата Es Càrritx за пръв път се заселили хора почти към 1600 година пр.н.е. Сред невероятните неща открити там е и голяма гробна камера , която била употребена до 800-та година пр.н.е.
Обикновено коса от скелети, заровени толкоз от дълго време, не се резервира. В случая обаче, кичури коса, боядисани в алено и сложени в дървени кутии, съхранявани в обособена запечатана камера са били открити в пещерата. Тестовете демонстрират, че тази по този начин добре непокътната коса, за която се счита, че е била отрязана от шамани или знахари, е на към 3000 години .

First archaeological study providing direct evidence of ancient use of hallucinogenic drugs at burial site in Menorca
— Kate Lovett (@DrKateLovett)
Въз основа на знанията си за типовете растения, които разстели на остров Менорка през 1000 година прочие н. е., Гера-Доче и сътрудници й са разбрали, че хората, живели там, не са имали усложнения в намирането на халюциногени . Психоактивните алкалоиди може да са влезнали в телата им при консумация на екстракти от шубрак, прочут като елементарен бор, и от химикали, извлечени от картофени растения като мандрагора, елементарна белена и бодлива ябълка .

Изследователите допускат, че растенията или екстракти от тях били употребявани по време на ритуали осъществявани от шамани , движимости в прекосяването в необикновени състояния на мозъка. Смятало се, че под въздействието на халюциногенните субстанции, можели да минават в разнообразни измерения, в това число в тези на мъртвите . Това умеене разрешавало на шаманите да диагностицират заболявания, да намират лек за тях и да виждат в бъдещето.
Любопитно е, че върху дървените кутии, в които се съхрават кичурите има концентрични кръгове . Версията на учените по въпроса е, че те евентуално изобразяват неповторимото вътрешно зрение, което шаманите отключвали под въздействието на халюциногенните . Те спекулират, че дървените контейнери са основани като капсули на времето, с които да се запазят културните и метафизичните традиции на това общество, само че били изоставени преди 2800 години. Запечатвали ги надълбоко в пещерата, с цел да е несъмнено, че скъпото им наличие (боядисаните коси на шаманите) ще бъде непокътнато, а почитта към лечителите и светците в античната им общественост ще пребъде.

Праисторически пътешественици в шаманските светове
Доказателствата за използването на халюциногени, открити в това изследване, подхождат с тези от доста други антични места по света.
„ Консумацията на растения съдържащи халюциногенни субстанции от индивида е дългогодишна традиция “, пишат създателите на проучването в своя документ в Scientific Reports. „ Съчетаването на данни от доста разнообразни проучвания (археология, антропология, химия, фармакология, етноботаника и иконография, сред другото) направи допустимо следенето на тази човешка податливост чак до праисторическите времена в Евразия, Северна Америка и Южна Америка. “

Book back in stock | Otherworlds: and Exceptional Human Experience by Dr David Luke

From back |

" A real Dr Gonzo " -
— Psychedelic Press (@PsypressUK)

За благополучие следите от психоактивни алкалоиди от време на време могат да се запазят в продължение на няколко хилядолетия . Така археолози и антрополози са открили много праисторически култури, употребявали халюциногенни опиати, посредством което са установили колко необятно публикувана е била тази процедура в човешката история.

В изследването са разказани открития, разкрили модела на потребление на халюциногенните растения през хилядолетията. Например, алкалоиди на опиат са открити от археолози в източното Средиземноморие, в контейнери датирани от късната бронзова ера (1400 до 1200 година прочие н. е.). Откривани са и в кани, чаши и купи, в Иберия (днешна Испания и Португалия), датиращи от медната, бронзовата и желязната ера, обхващащи интервал от повече от 3000 години.
В Северна и Южна Америка са открити доста типове халюциногенни субстанции в създадени в предиспански времена, артефакти. В Китай психоактивните съставки в канабиса са открити в дървени кутии, датиращи от праисторическата ера на страната.
По-рядко, само че от време на време се откриват и органични остатъци, които съдържат психоактивни алкалоиди. Такива са пробите от коса, взети от мумифицирани тела, свързани с антични мезоамерикански култури, както и праисторическите човешки кости, открити в Китай. Във Виетнам пък учените разкрили алкалоиди от орех арека в зъбния гланц на хора, живели през желязната ера . И други, предшестващи находките на Иберийския полуостров, са костите извадени от антични мини в Gavá и свидетелстват за консумация на халюциногени, датиращи от интервала на късния неолит (4 500 до 3 250 година прочие н. е.).

Scientists Analyze Use of Hallucinogenic in Ancient People by Examining the Skeletons’ Dental Calculus (Tartar Plaque)
Artifacts miss hallucinogenics that didn’t need containers but tartar keeps a long-term record
— Ray Armat, Ph.D. (@RayArmat)

Употребата на халюциногенни субстанции евентуално датира от десетки хиляди години, още от интервала на палеолита. Но солидните доказателства, които демонстрират тъкмо по кое време и по какъв начин са били употребявани психоактивните химикали, изменящи съзнанието са доста редки, което прави намерените кутии с оцветени кичури коса толкова значими артефакти. Изследователите, взели участие в това изследване, са уверени, че те са били правени, с цел да запазят удостоверение за античните церемониални практики на шаманите, комуникирали с други светове .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР