Ново изследване показва, че неваксинирани HIV-позитивни лица развиват „дълъг“ COVID

...
Ново изследване показва, че неваксинирани HIV-позитивни лица развиват „дълъг“ COVID
Коментари Харесай

Неваксинирани HIV-позитивни лица развиват „дълъг COVID

Ново проучване демонстрира, че неимунизирани HIV-позитивни лица развиват „ дълъг “ Коронавирус след прекарана зараза до четири пъти по-често от HIV-негативните, които не са имунизирани, това съобщи проф. доктор Мария Николова.

Проф. доктор Мария Николова, дмн е ръководител на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН и СПИ. Завежда Националната референтна лаборатория по имунология и отдел „ Имунология “ в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Автор е на над 120 научни изявления по отношение на клетъчния имунен отговор и нарушаванията му при инфекции.

Още при започване на пандемията имаше опасения за по-тежко протичане и по-лоша прогноза на COVID-19 при хората, живеещи с HIV, заради по-високата периодичност и риск от затруднения на инфекции с други познати респираторни вируси. Всъщност, първите данни от Съединени американски щати, Южна Африка и Англия бяха спорни и не посочваха значими разлики в тежестта на протичане и потребността от интензивни грижи при HIV-позитивни и HIV-негативни лица. Имаше и догатки, че някои от антиретровирусните лекарства оказват резултат върху SARS-CoV-2, само че те не се потвърдиха.

Новитe систематизирани разбори, които се базират на данни от стотици изследвания и милиони пациенти, демонстрират нараснал риск от тежко протичане на инфекцията, COVID-19-свързана хоспитализация и смъртност при хората, живеещи с HIV, даже и в условия на следен HIV вирусен товар.

Най-новото изследване, по данни от Глобалната анонимна платформа на СЗО, включващо 197 479 пациента от 38 страни, открива, че без значение от лечението, хората, живеещи с HIV, са с 15% по-голям риск от тежко или сериозно протичане на COVID-19 и 38% по-голяма възможност от летален излаз след хоспитализация.

Едно напълно ново проучване демонстрира, че неимунизирани HIV(+) лица развиват признаци на „ дълъг “ Коронавирус след прекарана зараза до четири пъти по-често от HIV(-), които не са имунизирани.

Пациентите с лекувана HIV зараза дават отговор доста добре на имунизация с записаните ваксини и развиват съответен антитялов и клетъчен отговор. Това трансформира имунизирането им в предпочитана задача.

Ваксините не просто защищават от тежко протичане на инфекцията, само че има данни, че доста понижават деянията на „ дълъг “ Коронавирус. При HIV зараза са противопоказани само живи ваксини, само че такива няма измежду записаните ваксини против SARS-CoV-2.

Трябва да се подчертае, че няма никакви данни за неподходящи взаимоотношения сред имунизациите против COVID-19 и предекспозиционната профилактика (PrEP) или антиретровирусната терапия против HIV.

Прилагането на втори бустер е целесъобразно за хората с сдържан и тежък имунен недостиг, за хората, живеещи с HIV, над 50-годишна възраст, както и за тези, които са били ваксинирани с имунизацията Janssen (Johnson & Johnson).



Проф. доктор Мария Николова
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР