Ново изследване показва, че хората, които се обсебват от богатите

...
Ново изследване показва, че хората, които се обсебват от богатите
Коментари Харесай

Хората, които боготворят звездите, имат по-ниски когнитивни способности

Ново проучване демонстрира, че хората, които се завладяват от богатите и известните, постоянно демонстрират по-ниски резултати на когнитивните проби. Специалистите изясняват в научния вестник BMC Psychology, че въпреки и боготворенето на фамозните да се свързва с по-лош интелектуален потенциал, към момента не е ясно дали то е причина за въпросните понижени умения или вследствие от тях.

В онлайн изследването се включват 1763 възрастни унгарци. Те попълнят поредност от проби за просветеност, които имат за цел да оценят два разнообразни аспекта на когнитивността. Първият се концентрира върху така наречен „ кристализирана просветеност “ и ревизира речниковия ресурс на участниците. Тест с цифрови знаци пък мери „ гъвкавата просветеност “.

Хората попълнят въпросник, обвързван с отношението им към известните персони. Чрез него учените откриват доколко са захласнати от тях.

Участниците, чийто интерес към звездите се лимитира до разискването на живота им с другари, са категоризирани като „ развлекателно-социални “ почитатели. Следващото равнище е несъмнено като „ интензивно-лични “ – този вид хора имат непрекъснати и натрапчиви мисли за известните персони. Най-високото равнище на отнемане пък е „ гранично-патологично “. Участниците, отговарящи на него, са съгласни с изявления от вида на „ Ако имам шанса да се срещна с моята обичана звезда и тя/той ме накара да направя нещо нелегално като услуга, евентуално е го сторя. “

Изследователите правят оценка и равнището на материално благосъстояние и самочувствие на всеки един от участниците.

В края на краищата излиза наяве, че колкото по-високи са равнищата на отнемане към звездите, толкоз по-ниски са резултатите както по повод и на кристализираната, и на гъвкавата просветеност. Тази наклонност продължава да се следи даже в случаите, когато се регистрират и други демографски фактори.

Линейните модели на регресия обаче не демонстрират, че боготворенето на звездите води фактически до спад на когнитивния потенциал, а това от своя страна пречи на създателите на изследването да открият за какво тази взаимовръзка съществува преди всичко. Те спекулират, че когнитивният потенциал понижава заради интензивното равнище на фокусиране и внимание, нужни за поддържането на тази „ едностранна прочувствена връзка “.

От друга страна, експертите споделят, че хората с по-високо равнище на просветеност евентуално са по-малко склонни да боготворят известни персони, защото могат по-лесно да разпознаят маркетинговите тактики, свързани с тях.

В края на краищата създателите на изследването споделят, че са нужни още проучвания, с цел да се дефинира дали обсебването по звездите води до по-ниска просветеност или е вследствие от това.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР